WCCE, el 10è Congrés Mundial d’Enginyeria Química

S’acosta la gran setmana de la química. El WCCE ja és aquí. El 10è Congrés Mundial d’Enginyeria Química tindrà lloc de l’1 al 5 d’octubre dins del marc de l’Expoquimia. Així, Barcelona es convertirà en la capital de la quarta revolució industrial. En breu, acollirem un acte insòlit i únic en el qual cal aprofitar tant com sigui possible les últimes novetats i les innovacions relacionades amb el futur de la química. Barcelona es convertirà en l’aparador mundial de l’enginyeria química més gran que s’ha acollit mai al nostre país. És una oportunitat magnífica per al sector i la professió.


Ser membre organitzatiu del WCCE és un veritable honor. M’omple de gran satisfacció i orgull poder escriure una de les futures pàgines de la historia de l’enginyeria química espanyola.

Fa cinc anys que treballem colze a colze amb en Carlos Negro, (ANQUE), Jaume Soley (SEQUI) i la Rosa Nomen (IQS) i, per fi, aquest any es materialitzaran tots els nostres esforços. La motivació, il·lusió, compromís i treball en equip han estat claus per poder crear un congrés realment únic i diferenciador que satisfaci les expectatives de tots. I esperem que serveixi com a fòrum de debat i punt de trobada, en què els professionals implicats en els diferents camps intercanviïn experiències i opinions, i que serveixi per a la actualització i posada al dia en els avenços de l’especialitat.

El WCCE és un excel·lent trampolí per reconèixer científics joves i potenciar la relació de l’àmbit empresarial amb l’acadèmic. Tenim l’oportunitat de fer degotejar tecnologia acadèmica al terreny empresarial. Com a ponent i patrocinador de bronze, vull aprofitar aquest esdeveniment per aportar el nostre gra de sorra des de GasN2, una empresa que aporta solucions al mercat associades al consum de gasos per a diferents sectors, fet que millora la producció, els processos i el producte resultant. Després d’uns anys d’investigació en els quals hem desenvolupat projectes innovadors i solucions d’alt valor diferencial, presentem dos abstracts de gran valor: els equips cromatogràfics en el sector de l’alimentació en MAP i un sobre el CO2.

Les expectatives dels consumidors de productes alimentaris envasats no només se centren en la qualitat de la matèria primera, sinó també en qüestions com ara el manteniment de les propietats organolèptiques alterades, que els productes visualment siguin atractius i apetitosos o la vida útil prolongada. Tot això, sense perdre de vista que els productes han de mantenir-se sans i segurs per al consum.

L’objectiu és proporcionar productes saludables durant tant temps com es pugui sense alterar-ne les propietats intrínseques i que, alhora, mantinguin una aparença excel·lent. Aquí és on entren en joc els sistemes i materials d’embalatge. Però és l’ús d’envasos d’atmosfera modificats (MAP), el que proporciona el canvi més significatiu i beneficiós del camp ja que redueix el procés de deteriorament dels productes.

TRENCAMENT DEL SISTEMA TRADICIONAL

Els sistemes tradicionals en MAP subministren gasos comprimits o liquats que utilitzen ampolles i dipòsits que s’han de transportar a les instal·lacions del client i cal reomplir periòdicament. Aquest mètode és excepcionalment costós en termes d’equilibri energètic, logística i manipulació humana. Aquest treball presenta la solució de GasN2 per al sector. Els sistemes es poden implementar fàcilment a les instal·lacions i produir la barreja de gas adequada in situ per a cada aplicació sense intervenció laboral. L’equip subministra gasos d’origen natural per a l’ús com a atmosfera modificada que no conté diòxid de carboni.

Les solucions a mida per a cada tipus de producte i sistema d’embalatge i les mescles de gasos obtingudes a partir de N i/o O2 compleixen tota la normativa aplicable al sector. Dins del sector alimentari, un dels àmbits més sensibles és el que manipula carn crua. Conservar totes les propietats organolèptiques dels productes carnis mentre es col·loca un tap per al creixement microbiològic és primordial. Aquest treball també compara més de 30 productes carnis diferents embolcallats amb gasos MAP tradicional.

Els resultats mostren que no es modifiquen les propietats ni el creixement microbià i la vida útil prevista. Així, els equips cromatogràfics en MAP es converteixen en una combinació perfecta tant per a les necessitats dels productors com dels clients finals.

Sense dubte, el WCCE suposa una gran oportunitat per millorar la visibilitat d’una àrea de coneixement en què Catalunya és un referent internacional. La nostra intenció és que aquest acte sigui com els Jocs Olímpics de Barcelona. Ja ha començat el compte enrere i estem acabant d’ultimar detalls. Hi haurà moltes sorpreses ¿esteu preparats? 

Autor 1:

Oriol Martinez

Chairman Exhibition AICE Representative&CEO GasN2

Publicat: 21/09/2017

Etiquetes:química enginyeria quimica expoquimia wcce

Comparteix a
Cap vot de moment

Articles relacionats

L’economia circular, una oportunitat per a Catalunya

  • 25/02/2019

L'actual model econòmic lineal d'extreure, fabricar, usar i llençar ja no dóna... Llegir més

Planta experimental de depuració d’aigües energèticament sostenible a Rubí-Valldoreix

  • 05/12/2016

L’Escola d’Enginyeria de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha... Llegir més