Una vintena d'empreses arriben a la final del Challenge BCN-NY amb solucions tecnològiques per millorar la mobilitat de les persones amb discapacitat visual

L’Smart City Expo World Congress (SCEWC), en concret l’estand de Nova York, ha estat l’escenari on s’han donat a conèixer els 20 finalistes del Challenge Barcelona-NY, 10 per cada un dels reptes d’ambdues ciutats, per facilitar la mobilitat urbana a persones amb discapacitat visual, tres dels quals són start-ups de Barcelona.

En concret, el repte ha estat creat conjuntament per The New York City Departament of Transportation (NYCDOT), i per part de l’Ajuntament de Barcelona per Barcelona Activa, l’àrea de Mobilitat, l’Institut Municipal d’Informàtica i l’Institut Municipal de les Persones amb Discapacitat, per buscar solucions tecnològiques que ajudin a aquest col·lectiu a orientar-se i moure’s amb confiança i seguretat en els seus desplaçaments en l'entorn urbà. La nova tecnologia d'assistència ha de permetre que els vianants amb discapacitat visual puguin moure’s amb confiança.

La regidora de Mobilitat, Mercedes Vidal i el Director d'Innovació de New York City, Jeff Merrit, han donat a conèixer les 20 empreses que han quedat finalistes d’aquest repte conjunt d’abast internacional on s’han presentat, en total, 51 empreses i start-ups amb un total de 68 solucions tecnològiques. 35 d’elles han presentat solucions específiques pel repte de Barcelona per assistir a les persones amb discapacitat visual alhora d’orientar-se durant els seus desplaçaments, en concret en carrers de plataforma única.

Segons Mercedes Vidal, es tracta d’un repte conjunt per “trobar solucions tecnològiques per ampliar la seguretat viària als carrers en plataforma única, per garantir que hi convisquin persones grans, nens, persones amb cadires de rodes o amb discapacitat visual”.

Entre els 10 finalistes del repte específic de Barcelona hi ha tres empreses barcelonines i tres dels Estats Units i la resta d’altres països d’arreu del món, fet que constata el compliment de l’objectiu comú, també amb Fira de Barcelona, de compartir solucions innovadores urbanes que permetin dinamitzar i internacionalitzar l’ecosistema emprenedor.

Un comitè d’experts format per tècnics d’ambdues ciutats ha estat l’encarregat de validar les propostes. Els guanyadors es coneixeran al desembre. El premi del repte de Barcelona consisteix en realitzar un pilot a la ciutat i una dotació econòmica de 40.000 euros.

Les empreses finalistes del repte específic de Barcelona són:

 • AIRA, San Diego, USA
 • Be My Eyes, San Francisco, USA
 • Biel Glasses, Barcelona
 • CTRL4Enviro, Barcelona
 • FeelSpace, Osnabrück, Germany
 • GIngerMind Technologies, Bangalore, India
 • iMERCiV, Toronto, Canada
 • Right Hear, Ra'anana, Israel
 • Sensible Innovations, Springfield, USA
 • Xarxa Ambiental, Barcelona

Totes les solucions presentades per les empreses són solucions clarament innovadores i intensives en tecnologia, algunes d’elles inclouen l’assistència personal remota mitjançant eines tecnològiques, la utilització de cinturons vibracionals que orienten en relació als punts cardinals, o fins i tot l'ús d’aplicacions de realitat augmentada per oferir una visió funcional. Les solucions s’han desenvolupat tenint en compte la configuració de l’espai públic en quant a voreres, punts d’encreuament i passos de vianants; la navegació, el guiatge i l’experiència d’utilització, la comunicació entre l’entorn, la tecnologia i la persona, accessibilitat i usabilitat de la tecnologia, entre d’altres.

La problemàtica específica que es volia afrontar amb aquest repte de Barcelona és la dels carrers en plataforma única existents a la ciutat, plantejat d’acord amb l’Institut Municipal de les Persones amb Discapacitat. Aquests són carrers urbanitzats a un sol nivell i poden ser amb calçada diferenciada o directament amb una única superfície o paviment. Són carrers en el que la velocitat de circulació està limitada a 10 o 20 km/h i que donat que manquen de vorera segregada vertical amb bordó, dificulten el guiatge i la sensació de seguretat de les persones amb discapacitat visual.

La localització específica on testar aquesta solució o sistema de guiatge és el conjunt de carrers que es troben a l’interior del perímetre definit pels carrers: Gran de Gràcia, Torrent de l’Olla, Nil Fabra i Astúries.

Publicat: 16/11/2017

Etiquetes:smart cities Smart City Expo smart city congress tecnologia Enginyeria barcelona ciutats intel·ligents

Comparteix a
Mitja: 3 (1 vote)

Articles relacionats

Asfalts intel·ligents per a millorar la seguretat dels patinets elèctrics

 • 02/10/2019

Els patinets elèctrics són cada vegada més utilitzats per a desplaçar-se,... Llegir més

Intel·ligència al servei de les persones

 • 15/02/2019

Un dels clàssics del cinema de ciència-ficció, Blade Runner, rodada el 1982,... Llegir més