VÍDEO: Recuperar l’equilibri motor gràcies a la robòtica


Anton va patir un atac cerebral fa 18 mesos. Camina amb dificultat després de mesos de reeducació motora en aquest institut de Luibliana on ha participat en un programa pilot per testar un prototip d'exosquelet col·locat a la pelvis. Està equipat amb sensors i sis motors que tracen tots els seus moviments. La màquina pot ser programada en funció de les seves necessitats motrius.

“Tornar a aprendre a caminar amb normalitat és un dels aspectes essencials de la reeducació, especialment, per a aquells pacients que han sofert un accident cerebral. Aquí, a Eslovènia, científics de l'Institut Universitari de Rehabilitació de Ljubljana proven l'únic robot al món que permet no solament tornar a caminar, sinó, també, recuperar el sentit de l'equilibri”, explica Anne Devineaux, reportera de Euronews.

Anton pateix una paràlisi del costat dret. L'aparell l’ajuda a corregir la seva manera de caminar. A través d'una pantalla pot monitoritzar l'avanç de la reeducació, fet essencial per motivar-lo. Aquest programa forma part del projecte europeu BALANCE, destinat a resoldre els problemes d'equilibri motriu gràcies a la robòtica.

“La màquina és controlada de manera que pugui seguir els moviments sense interferir-los, ja que l'objectiu és que el pacient es mogui amb naturalitat. D'altra banda, en casos d'apoplexia, si volem focalitzar la rehabilitació en l'equilibri, apliquem forces correctores”, manifesta Zlatko Matjacic, responsable de Recerca i Desenvolupament de l'Institut Universitari de Rehabilitació de Ljubljana.

“L'objectiu és millorar la cadència dels passos, encara anormals, així com la velocitat el sentit de l'equilibri, aspectes molt importants en els nostres desplaçaments diaris”, afirma Nika Goljar, responsable de la unitat de rehabilitació de vessament cerebral.

En uns mesos, Anton podrà formar part del grup de pacients disposats a experimentar aquestes noves cames robotitzades. Faran falta encara alguns anys abans que aquests mètodes de reeducació innovessis es generalitzin.

Publicat: 14/06/2017

Comparteix a
Cap vot de moment

Articles relacionats

Els missatges i els distribuïdors de paqueteria, líders de la inseguretat laboral viaria

  • 22/03/2018

Les estadístiques generals sobre accidents laborals de trànsit (ALT) revelen,... Llegir més

Les innovacions en mobilitat arriben a Barcelona

  • 21/03/2018

Durant els darrers mesos, l’Ajuntament de Barcelona ha apostat per la millora... Llegir més

La fabricació Additiva 3D, el futur per a la indústria 4.0

  • 20/03/2018

La fabricació additiva (coneguda com a impressió 3D) consisteix a la... Llegir més