La venda de vehicles elèctrics a Espanya creix

Des del mes de gener i fins al mes d’agost s’han venut quasi 3.000 vehicles elèctrics, dades que dibuixen un creixement del 98% respecte a l’any 2015. Si als elèctrics purs, hi sumem aquells vehicles amb diferents tipus de motors híbrids, la xifra augmenta considerablement, segons dades aportades pel Clúster d’Eficiència Energètica de Catalunya.

Així mateix, el nombre de matriculacions ha arribat a les 20.000, un 4% del total de vehicles venuts. Aquestes són les xifres que demostren que Catalunya es troba en un procés de transició energètica, tal i com ha afirmat Albert Mitjà, president del Clúster d’Eficiència Energètica de Catalunya (CEEC), que també destaca la importància del vehicle elèctric en el procés de transició energètica que està duent a terme Catalunya en quant a la reducció d’emissions i els avantatges econòmics.

Radiografia del sector

Tot i el creixement durant l’any 2016, els cotxes 100% elèctrics només representen un 0,22% respecte del total d’automòbils venuts a Espanya. La infraestructura de recàrrega necessària és un dels aspectes claus que expliquen aquestes xifres, ja que el desplegament del vehicle elèctric ha d’anar associat a l’expansió dels punts de recàrrega, tal i com ha apuntat Albert Mitjà, president del CEEC.

En aquesta línia, l’Institut Català d’Energia (ICAEN) ha engegat el PIRVEC (Pla d’Infraestructures de recàrrega de vehicle elèctric de Catalunya), una iniciativa que ha de permetre estendre la xarxa de punts de recàrrega de forma coordinada a tot el territori català, per tal de facilitar l’extensió del vehicle.

Actualment, només hi ha tres tipus de punts de recàrrega: un punt de recarregat vinculat, present a les llars amb un temps de càrrega d’entre 6 i 8 hores; un punt de recàrrega semi ràpida situat en centres comercials o parcs d’atraccions que permet carregar el cotxe en 3 hores; i un punt de recàrrega ràpid, que permet la recàrrega en uns 20 minuts.

Més que un cotxe

Un dels esdeveniments més importants de vehicles elèctrics i híbrids endollables del sud d’Europa, Expoelèctric, aconsegueix un rècord de visitants i de vehicles exposats en la seva sisena edició, que va tenir lloc a Barcelona del 29 de setembre al 2 d’octubre. El Conseller d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Jordi Baiget, va inaugurar aquesta fira, que es consolida a Barcelona com l’esdeveniment urbà més important en mobilitat elèctrica del sud d’Europa.

Aquesta edició s’ha centrat en la presentació d’una llar eficient endollada a un vehicle elèctric. L’e-Casa incorpora tecnologies i equipaments que optimitzen el consum energètic i permeten emmagatzemar energia a la bateria del cotxe elèctric per facilitar l’autoconsum amb energies renovables.

Aquest projecte, promogut per la Generalitat de Catalunya a través de l’Institut Català d’Energia (ICAEN), té com a objectiu mostrar als ciutadans un nou paradigma d’habitatge altament eficient, en el que el vehicle elèctric ja no és només un transport, sinó que es converteix en un element capaç de subministrar energia a la xarxa per a l’ús domèstic. 

Publicat: 03/10/2016

Etiquetes:Vehicle eléctric eficiència energética CEEC icaen expoelèctric

Comparteix a
Mitja: 5 (1 vote)

Articles relacionats

Avenç molt positiu però lent cap a la mobilitat elèctrica

  • 03/05/2019

Les xifres de vendes de vehicles híbrids endollables i elèctrics lleugers... Llegir més

Europa obligarà a equipar els cotxes amb un limitador de velocitat des del 2022

  • 17/04/2019

Els nous cotxes que es venguin a la Unió Europea (UE) a partir del maig del... Llegir més

La mobilitat elèctrica: on som i quin rumb hem d’agafar

  • 13/02/2019

El Grup Intergovernamental d’Experts en Canvi Climàtic (IPCC), en un informe... Llegir més