Els valors com a pal de paller de l’enginyeria del futur

Els quatre centenars d’assistents a la Diada de l’Enginyer van subratllar quatre pilars sobre els quals cal cimentar la professió en les properes dècades. Si hom els desenvolupa com a baules interconnectades de qualsevol procés productiu s’adona de perquè, probablement, van ser seleccionats com a elements més rellevants. Vegem-ho.  

La innovació, de caràcter permanent, ha estat sempre un component essencial de l’enginyeria i, avui dia, esdevé un propulsor que transforma qualsevol projecte de qualsevol camp de la indústria amb períodes de temps cada cop més curts i amb reptes cada cop més inversemblants. Innovar o, en la mesura del possible,  introduir elements d’innovació en cicles productius ja existents és vital per a la bona marxa de les empreses i per evitar l’obsolescència del teixit industrial als territoris.

El treball en equip i, en especial, la transferència de coneixement entre universitats i investigadors, institucions, empreses, ens col·legials i clústers és un accelerador necessari per afavorir avenços a  nivell col·lectiu. De la mateixa manera, i de cara a objectius més concrets, la unió d’esforços entre corporacions del mateix sector, entre fabricants i productors amb processos productius complementaris o, simplement, amb inversors és essencial per fer girar els engranatges.

Paral·lelament, l’eficiència resulta indispensable per fer competitives les empreses i garantir el rendiment econòmic de les inversions. La indústria ha de tendir —permanentment i sense aturar mai les avaluacions per seguir millorant— cap a la implementació de sistemes eficients que estalviïn materials i esforços a les plantes i, alhora, en disminueixin l’impacte mediambiental. 

Finalment hi ha el progrés. La gran fita que sempre ha perseguit la enginyeria amb la seva capacitat intrínseca per transformar el món i, de retruc, la quotidianitat de les persones. L’impuls innovador, el treball en equip i l’eficiència, doncs, acaben sent ingredients indispensables per al progrés que queda plasmat en l’avenç tecnològic i la millora de les condicions de vida de l’ésser humà en qualsevol latitud del planeta. λ

Publicat: 23/07/2018

Etiquetes:Enginyeria editorial valors enginyers enginyeres professió

Comparteix a
Cap vot de moment

Articles relacionats

El pont Hong Kong-Zhuhai-Macao, el pont sobre el mar més llarg del món

  • 16/08/2019

La gran obra d’enginyeria que s’emporta el títol de pont sobre el mar més... Llegir més

Enginyeria i informàtica, les carreres amb més ocupabilitat

  • 07/08/2019

Fa poc que ha acabat el curs i els joves que han finalitzat els seus estudis... Llegir més