Utilitzen materials intel·ligents per incrementar la seguretat a la carretera

La reducció del nombre d'accidents ha estat un objectiu clau per a la Direcció General de Trànsit durant els últims deu anys. Per complir-lo s'han dut a terme diverses campanyes de conscienciació i canvis en les sancions, però també s'ha incrementat la inversió en infraestructures destinades a afavorir el descens del risc d'accidents.

Una d'elles és la desenvolupada per un equip d'investigadors de la Universitat Politècnica de Madrid (UPM), que treballa en l'anàlisi de nous mecanismes de senyalització sostenibles que incrementin la seguretat a la carretera. La finalitat última de les investigacions és passar d'un model tradicional de funcionament basat en la detecció prèvia del vehicle i posterior resposta lumínica, a un model on la detecció i la resposta estiguin integrats, afegint com a avantatge l'autoabastiment d'energia.

Per això, proposen l'ús d'un sistema intel·ligent basat en material piezoelèctric. Aquest tipus de sensors utilitza l'efecte piezoelèctric per mesurar pressió, acceleració, tensió o força, transformant les lectures en senyals elèctrics o viceversa, transformant senyals elèctrics en petites pressions mecàniques.

"Els detectors piezoelèctrics són de fàcil producció alhora que econòmics. A més, responen a la necessitat de ser un sistema de detecció passiu, ja que no consumeix energia permanentment. S'usen per mesurar pressions ràpidament canviants o altres fonts de xoc o vibració, cosa que entra en el propòsit d'aprofitar el pas de roda dels vehicles ", explica Alicia Larena, catedràtica d'Enginyeria Química de la UPM i una de les autores de l'estudi About the use of intelligent systems for road safety.

La seva aplicació resulta especialment interessant en situacions de risc que generen una disminució de la seguretat viària, com la falta de visibilitat en trams poc il·luminats o per condicions meteorològiques adverses, en corbes perilloses o confluències de trànsit, i en situacions d'emergència causades per accidents, retencions o obres a la infraestructura. "L'ús d'un sistema de detecció intel·ligent, com un sistema piezoelèctric, i avís mitjançant LEDs en zones de perill amb poca visibilitat, permet millorar la detecció dels elements de risc i el seu possible control per part del conductor", apunta Larena.

Tecnologies de senyalització en seguretat viària

A l'article publicat, els autors analitzen les diferents tecnologies amb aplicació per a la detecció del vehicle i la posterior il·luminació de panells indicadors o senyalització mitjançant LEDs. Entre els detectors tradicionals, els investigadors es decanten pel sensor de tipus PIR (Passive Infrared), que presenta l'avantatge de no emetre energia si no detecta moviment (detector passiu).

A diferència dels sensors PIR, els detectors ultrasònics tenen un camp de detecció continu (actiu), però perden el seu propòsit quan es volen utilitzar per a la conservació d'energia elèctrica, com és el cas del control automàtic de la llum en senyalització viària.

Per la seva banda, els sensors per microones i de radar, similars als ultrasònics però que emeten ones electromagnètiques en comptes de sonores, són generalment més costosos i consumeixen més.

Tanmateix, cap d'aquests sensors aporta les mateixes prestacions que ofereix un sistema intel·ligent basat en material piezoelèctric, sensors que han començat a adquirir un paper important en l'entorn industrial i que els investigadors de la UPM proposen aplicar per augmentar la seguretat viària, així com per reduir els seus costos.

Publicat: 01/09/2017

Etiquetes:Enginyeria UPM recerca innovació seguretat viària

Comparteix a
Mitja: 4 (1 vote)

Articles relacionats

Enginyers del MIT proven el primer prototip d’avió propulsat sense combustible

  • 26/11/2018

Enginyers de l'Institut de tecnologia de Massachusetts (MIT), als Estats Units... Llegir més

Inagurat el pont penjant más llarg d’Àfrica

  • 20/11/2018

El pont Maputo és la infraestructura més cara construïda des de la... Llegir més

Impuls olímpic per al sector dels esports d’hivern

  • 19/11/2018

A diferència de l’embranzida que van donar a la capital catalana i al conjunt... Llegir més