UPC ecoRacing, els enginyers de F1 del futur

L’UPC ecoRacing és una associació d’investigació tecnològica que està formada per estudiants d’enginyeria com d’ESEIAAT, amb l’objectiu de desenvolupar noves tecnologies en l’àmbit de l’automoció sostenible. L’associació també contribueix a la formació d’enginyeria dels participants i al coneixement. A més, gràcies a les activitats desenvolupades, com l’UPC ecoRacing, aconsegueixen desenvolupar l’experiència necessària, tant en àmbits tècnics com organitzatius, de cara al seu futur dins el món laboral.

L’UPC ecoRacing consisteix en el disseny i fabricació de monoplaces de competició els quals es presentaran als esdeveniments del certamen internacional Formula Student, una competició on hi participen equips universitaris d’arreu del món.

Aquestes competicions, que es realitzen a diferents països com Regne Unit, Alemanya, Itàlia, Japó o Espanya,  a més de posar a proba els cotxes dissenyats pels mateixos estudiants, els monoplaces també es sotmeten a diferents proves per tal de que puguin ser valorats amb més precisió. Aquestes proves consisteixen en, en primer lloc, en superar una sèrie de proves estàtiques com són, el Cost Event, el Buisness Plan i el Design Event. Seguidament, els participants passen a les proves dinàmiques, on es valora l’Skid Pad, Acceleration, Autocross, Endurance i l’Efficiency.

L’equip està establert per 5 departaments tecnològics (Powertrain, Dynamimcs, Electronics, Aerodynamics, i Frame) i 3 departaments d’organització (Marketing, Accounting, Logistics). Pel que fa a les especificacions tècniques, el monoplaça es caracteritza per ser 100% elèctric, amb 100kW, 210 kg, 920 Nm de parell en roda, amb capacitat de passar dels 0 als 100km en 2,6 segons, Cd de 1,2 i amb un 87% d’eficiència.

Des de l’inici d’ecoRacing al 2013 fins al 2017, ja han sigut 53 els joves que hi han participat en l’associació. En total, han arribat a invertir unes 90.000 hores en desenvolupament, disseny i construcció; 570.000€ respecte al cost total; i 645 reunions. Quatre anys d’evolució, aprenentatge i innovació que han donat lloc a la 1ª posició Overall EV i a la 1ª posició Design Event al Formula Student Australasia, juntament amb un total de 7 premis (equip més guardonat) dins d’aquesta última temporada del 2017. A més, també han aconseguit un nou rècord d’acceleració i la segona posició al Cost Event de Formula Student Spain.

Ara, l’equip d’ecoRacing es planteja nous reptes des de 2017-2018, on esperen augmentar en desenvolupament (nou concepte de vehicle), evolució (2018-2019) (evolució del vehicle, noves solucions de disseny, nous membres, transferència de coneixements…) i un nou concepte de monoplaça de cara al 2019-2020 (nous membres, nous objectius i nova etapa), entre altres objectius.

 

Publicat: 21/05/2018

Etiquetes:UPC ecoRacing enginyers innovació tecnologia monoplaçes futur

Comparteix a
Cap vot de moment

Articles relacionats

Neix un nou postgrau en Escenificació i Tecnologia Digital

  • 04/07/2019

L’Escola de Telecomunicació de Barcelona de la Universitat Politècnica de... Llegir més

Drons per salvar vides a la Mediterrània

  • 18/06/2019

El projecte FREEDA està destinat al desenvolupament d'un dron de reconeixement... Llegir més