La UPC arriba a Mart

La UPC ha participat a la creació de Twins, una estació meteorològica a bord del mòdul que forma part de la missió InSight (acrònim d’Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) de la NASA, anomenat, també, InSight.

El mòdul té previst col·locar el primer sismòmetre a la superfície de Mart per tal de mesurar els terratrèmols marcials i així augmentar el coneixement cap aquest planeta. D’aquesta forma també podrem comprendre millor la formació i l’evolució d’altres planetes amb característiques rocoses similars dins del sistema solar.

Tot això es podrà dur a terme gràcies a l’estació meteorològica Twins, desenvolupada pel Centre D’astrologia de Madrid (CSIC-INTA), juntament amb altres empreses i entitats, entre les quals es troba la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). L’objectiu de l’estació es mesurar la força i direcció del vent, així com també la temperatura. Per això, compte amb un sensor de vent que porta incorporat un xip de silici dissenyat i fabricat per investigadors del grup de Recerca en Micro i Nanotecnologies de la UPC, el qual està dirigit pel Luis Casteñer, de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Telecomunicació de Barcelona (ETSETB). D’aquesta forma podran detectar si les vibracions venen originades pel mateix planeta o pels vents que sacsegen l’aparell.

El sistema que han utilitzat per a poder mesurar el vent es el mètode tradicional, que consisteix en escalfar un fil de platí a través d’un corrent elèctric i calcular el canvi de temperatura un cop el vent la refrigerat. Aquesta diferencia de temperatura es la que indica la velocitat del vent.

Els científics calculen el registrament d’un centenar de tremolors a Mart al llarg d’aquesta missió, que té una previsió de durada d’uns dos anys terrestres i ja va tenir el seu inici el passat 5 de Maig.

 

Publicat: 22/05/2018

Etiquetes:UPC NASA missió espacial Twins missió InSight ETSETB nanotecnolgoies investigació

Comparteix a
Cap vot de moment

Articles relacionats

Neix un nou postgrau en Escenificació i Tecnologia Digital

  • 04/07/2019

L’Escola de Telecomunicació de Barcelona de la Universitat Politècnica de... Llegir més

Drons per salvar vides a la Mediterrània

  • 18/06/2019

El projecte FREEDA està destinat al desenvolupament d'un dron de reconeixement... Llegir més