Una tecnologia desenvolupada a Catalunya permetrà estalviar un 30% de combustible en aeronaus

El centre tecnològic Eurecat (membre de Tecnio) ha participat en el desenvolupament d’un nou concepte de motor Open Rotor que permetrà reduir el consum de combustible dels avions en un 30 per cent i que podria començar a comercialitzar-se d’aquí a deu anys de la mà del fabricant europeu Safran Aircraft Engines. Concretament, Eurecat s’ha encarregat de dissenyar i de fabricar més de 100 components plàstics i metàl·lics d’alta tecnologia que permetran començar les proves de vol del nou motor en un termini de cinc anys.

Eurecat ha donat a conèixer a les últimes edicions de les fires Aéromat de Tolosa, una de les més importants a nivell europeu, i Airtec de Munic, especialitzada en components aeronàutics, els darrers desenvolupaments en la mecanització de forges amb la tècnica de producció industrial near net shape de peces de baix gruix i la impressió 3D de termoplàstics, tecnologies desenvolupades a Catalunya que s’aplicaran en la construcció d’aquest nou motor.
En una primera fase, s’ha desenvolupat un prototip per a proves en un banc de terra del motor que permetrà avaluar la “idoneïtat de l’arquitectura” i les “tecnologies usades en el disseny i la fabricació”, segons explica Ángel Lagraña, director de Mercat Aeronàutic d’Eurecat.
Segons Lagraña, la fabricació del nou motor amb materials termoestables i termoplàstics generarà un “estalvi de pes” i, per tant, “reduirà les emissions de CO2”, una innovació que es podria començar a comercialitzar en un termini d’entre deu i quinze anys en avions d’Airbus de la mà del fabricant de motors francès Safran.
El consorci que ha desenvolupat els nous motors està liderat precisament per Safran i, a més d’Eurecat, compta amb empreses aeronàutiques europees de primer nivell, com l’anglesa GKN o les italianes Leonardoi GE-AVIO, a més del fabricant Airbus.
El projecte d’aquest nou motor Propfan s’emmarca en la primera fase del pla CLEANSKY, una iniciativa de la Comissió Europea dotada amb 1.600 milions d’euros que té la finalitat d’impulsar nova tecnologia per reduir les emissions acústiques i contaminants a l’aviació.

Publicat: 16/01/2017

Etiquetes:EURECAT eficiència energética combustible aeronàutica Enginyeria innovació recerca

Comparteix a
Mitja: 5 (1 vote)

Articles relacionats

Desenvolupen una aplicació de telemedicina per controlar les teràpies de ventilació mecànica als pacients

  • 17/06/2019

L’empresa OXIGEN salud, el centre tecnològic Eurecat (membre de Tecnio) i IRB... Llegir més

Un robot Autònom desmantellarà estructures d’amiant

  • 27/07/2018

Un grup d’experts treballa en el projecte Bots2Rec, un robot que desmantella l... Llegir més

Una espàtula intel·ligent amb segell català, premi del públic en els guardons d’innovació europeus

  • 12/01/2018

Un prototip d’espàtula intel·ligent que mesura la salinitat dels aliments... Llegir més