Tecnologia biomèdica amb bona salut

Novament, la radiografia del teixit industrial català detecta pols de creixement relacionats amb iniciatives que, convenientment accelerades, finançades i canalitzades cap a un mercat global, són capaces d’aportar una riquesa creixent i sostinguda i un bon grapat de llocs de treball. És el cas de les tecnologies de la salut que, l’any 2017, conformaven un bloc de 820 empreses i ocupaven a 29.151 persones. L’última dada disponible en paràmetres econòmics era de 7.903 milions de facturació conjunta l’any 2014. Això era fa cinc anys, i amb la consolidació de la indústria 4.0 al nostre país i el terreny abonat per a moltes start-ups, aquesta xifra té tendència a l’alça.

Entre altres motius, perquè el sector relacionat amb les anomenades ciències de la vida engloba quatre grans àmbits amb molt camp per córrer. Un d’aquests quatre subsectors, el farmacèutic, exhibeix un múscul molt més vigorós i consolidat que la resta. D’alguna manera, doncs, menja a part, ja que el prestigi i la trajectòria de les grans firmes a casa nostra li atorguen una capacitat motora indiscutible en termes econòmics fins al punt que Barcelona va optar a acollir l’Agència Europea del Medicament. La resta de subsectors tenen altres fisonomies que s’han configurat i assentat amb la implantació de centres i institucions de desenvolupament i investigació en el camp mèdic.

La prova fefaent de la bona oferta i posicionament de tecnologies de la salut a Catalunya és la capacitat actual per canalitzar i incrementar, dia rere dia, la inversió internacional amb operacions corporatives històriques i la presentació de projectes atractius que tenen capacitat per tancar rondes de finançament de cada cop més envergadura. Entitats amb propòsits sinèrgics com el clúster CataloniaBio&HealthTech són optimistes i estan satisfetes amb la feina feta tot i que expressen la necessitat de facilitar que les empreses nascudes aquí creixin dins del territori i no passin a mans de tercers. L’interès per la salut i l’allargament de l’esperança de vida marquen el compàs de l’evolució de moltes tecnologies disruptives a casa nostra. Segons l’Agència per a la Competitivitat de l’Empresa, la biotecnologia, la genòmica, les neurociències i la farmagenètica ocupen posicions destacades en projectes d’investigació i desenvolupament de cara al futur.  

Publicat: 28/06/2019

Etiquetes:teixit industrial tecnologia tecnologia biomèdica clúster CataloniaBio&HealthTech

Comparteix a
Cap vot de moment

Articles relacionats

La pime industrial constata l’optimisme

  • 17/01/2017

PIMEC reedita l’enquesta de situació de la pime industrial catalana sobre els... Llegir més