El Sincrotró Alba inaugura una nova línia de llum

Dedicada a la microespectroscòpia d'infraroig, MIRAS és la vuitena línia de llum que posa en marxa aquesta infraestructura científica singular i, alhora, la primera de Fase II. El projecte d'ampliació del sincrotró ja és una realitat.

MIRAS és el nom de la nova línia de llum del Sincrotró Alba. Dedicada a la microespectroscòpia d'infraroig, aquest nou laboratori ja està disponible per a investigadors de l'àmbit públic i privat d'àrees tan diverses com la ciència de materials, la biologia o la biomedicina, la geologia, l'arqueologia o el medi ambient, entre d'altres. La directora de la instal·lació de Cerdanyola del Vallès, Caterina Biscari, ha subratllat que "aquest és l'inici de l'ampliació de la infraestructura. El nostre objectiu és posar en marxa noves línies cada any per donar resposta a la comunitat científica".

Tal com ha detallat en la presentació el responsable de la nova línia de llum, Ibraheem Yousef, aquesta eina permet detectar i quantificar les molècules, així com la seva distribució espacial. Aquesta anàlisi és clau per definir la composició química dels materials a nivell molecular. MIRAS és la primera línia de llum del Sincrotró Alba que s'ha posat en marxa al marge de les set inaugurals. La construcció va començar el 2014 i, després de la instal·lació dels components al túnel d'acceleradors i en la línia de llum, va començar a realitzar els primers experiments de prova a mitjans de 2016. El cost ha estat d'un milió d'euros, aportats pels fons propis del Sincrotró Alba.

El primer experiment oficial, a mig octubre, el van comandar investigadors de l'Institut de Química Avançada de Catalunya (IQAC-CSIC) que van analitzar com s'integraven a les diferents capes de la pell uns compostos lipídics que havien generat. Conèixer-ne la localització i l’abast, permetrà transportar principis actius (de tipus farmacològic o cosmètic) a les capes on hagin d’actuar. Aquest ha estat el primer d’un seguit d’experiments que preveu anar acollint la MIRAS aquest 2016 i que continuarà tota la primera meitat de l’any que ve, ja que l'avaluació de les proves, en aquests moments, continua en marxa.

Publicat: 03/11/2016

Etiquetes:infraestructura Alba sincrotro recerca innovació microespectroscòpia materials biologia biomedicina geologia arqueologia medi ambient

Comparteix a
Mitja: 3 (1 vote)

Articles relacionats

El pont sobre el mar més llarg del món està a la Xina

  • 30/10/2018

El pont sobre el mar més llarg del món mesura 55 quilòmetres, connecta Hong... Llegir més

Noruega té previst construir una autopista per a connectar tots els fiords

  • 04/09/2018

Cada any, milers de turistes s’embarquen en un creuer per les aigües... Llegir més

Catalunya proposa una nova normativa estatal per impulsar la mobilitat elèctrica

  • 11/11/2016

L’Institut Català d’Energia (ICAEN) i una cinquantena d’agents públics i... Llegir més