El projecte Theia permet retornar la vista a 230 milions de persones

El Barcelona Institute of Science and Technology (BIST) està desenvolupant un modern implant anomenat Theia. Gabriel Silberman, director general del BIST, explica la importància d'aquest projecte en què estan posant molt d'esforç: “La vista és molt important per a gairebé tothom, des del desenvolupament intel·lectual fins a les oportunitats econòmiques. Si no t'hi veus, tens un problema molt greu”.

Aquest projecte tan complex encaixa amb les aspiracions de les institucions que l'impulsen, ja que el BIST és una iniciativa dels set millors centres d'investigació de Catalunya (Centre for Genomic Regulation, Institute for Bioengineering of Catalonia, The Institute of Photonic Sciences, Institute of Chemical Research of Catalonia, The Catalan Institute of Nanoscience and Nanotechonology, Institute for High Energy Physics y Institute for Resarch in Biomedicine). El seu objectiu és col·laborar en la construcció d'un projecte científic conjunt. Gràcies al punt de vista multidisciplinari que permet la interacció de centres dedicats a camps d'investigació tan diversos, possibilita l'enfrontament de projectes ambiciosos com aquest, que pretén tornar la visió a 230 milions de persones.

El projecte Theia combina les capacitats de tres centres: BIST, l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia, que coordinen el projecte i elaboren el dispositiu en el seu laboratori i, finalment, l'Institut de Física d'Altes Energies.

Segons les dades de l'OMS de l'any 2017, existeixen 253 milions de persones amb discapacitat visual, 36 de les quals són completament cegues. Aquesta organització assegura que el 80% dels casos es podrien evitar o curar, ja que la dada de persones cegues podria augmentar fins a les 115 persones el 2050. Fer alguna cosa és urgent i necessari.

L'implant de grafè que estan desenvolupant els investigadors del BIST se situarà en contacte amb la retina per estimular les neurones ganglionars a través d'una sèrie d'elèctrodes. Els resultats de les investigacions estan sent sorprenents, de fet, és probable que fins d'aquí 10 o 15 anys el dispositiu no es pugui distribuir comercialment però el potencial del mateix és molt gran. Tal com assegurava el mateix Silberman a una de les seves conferències: "Tenim l'obligació de donar als nostres científics les eines necessàries perquè puguin canviar el món".

Publicat: 28/02/2019

Etiquetes:biotecnologia tecnologia enginyeria mèdica Enginyeria grafè

Comparteix a
Mitja: 1 (1 vote)

Articles relacionats

La investigació en implants coclears avança amb un innovador software

  • 19/02/2019

L'implant coclear és un transductor que transforma les senyals acústiques en... Llegir més

La fabricació additiva ajuda a aïllar cèl·lules d’un dels càncers de mama més agressius

  • 04/02/2019

ONCOen3D és un projecte d’enginyeria biomèdica que ha assolit una fita molt... Llegir més

VEnvirotech converteix residus orgànics en bioplàstics usant la biotecnologia

  • 10/07/2018

Venvirotech, startup especialitzada en l'obtenció de bioplàstics a partir de... Llegir més