El primer avió que pot enlairar-se verticalment és elèctric

L'Agència Espacial Europea (ESA) està finançant una startup que treballa en el desenvolupament de Lilium, el primer avió d'enlairament i aterratge vertical del món per a ús personal. És elèctric i té dues places.
L'aparell, classificat com un avió lleuger esportiu per a dos ocupants, podria arribar al mercat l'any 2018, segons els seus creadors. Entre les seves prestacions destaquen que tant l'enlairament com l'aterratge verticals, a mode d'helicópter, són controlats per ordinador . També funciona com un avió que pot viatjar a velocitats superiors als 450 km/h
Aquest model d'avió podria obrir la porta a una nova tipologia d'aeronaus més simples, silenciosos i ecològics. Daniel Wiegand, CEO i un dels quatre fundadors de Lilium Aviació, afirma que «el nostre objectiu és desenvolupar un avió per utilitzar-lo en la vida quotidiana». Per fer-ho posible, Wiegand assegura que Lilium pot "enlairar-se i aterrar verticalment i sense una infraestructura complexa i costosa com la d'un aeroport. Per reduir el soroll i la contaminació, estem utilitzant motors elèctrics, motiu pel que també es pot utilitzar a prop de les zones urbanes». Malgrat que al principi estarà restringida la seva operativitat als camps d'aviació, l'objectiu és que pugui despegar verticalment des de gairebé qualsevol lloc, fins i tot des de jardins o patis.
La nau, que només necessita una superfície plana oberta d'aproximadament 15x15 metres per fer les operacions verticals, combina els beneficis d'helicòpters i avions d'ala fixa, evitant els seus inconvenients gràcies als seus motors de ventilador de flux guiat. Les seves bateries, motors i controladors són redundants pel que és, segons la firma, un disseny molt més segur que els helicòpters convencionals.
 
Lilium Aviation, fundada el febrer de 2015 per quatre enginyers i estudiants de doctorat de la Universitat Tècnica de Munic, a Alemanya, ja ha creat diversos prototips a escala de 25 quilos. 
 
TEXT: Redacció
 
 

 

Publicat: 09/05/2016

Etiquetes:avio aviació innovació tecnologia helicòpter enginyeria aeronautica

Comparteix a
Cap vot de moment

Articles relacionats

La NASA i el MIT creen un avió amb ales flexibles que canviaran per fer el vol més eficient

  • 09/04/2019

Investigadors de l'Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT) i la NASA han... Llegir més

Jeff Zaltam presenta a Terrassa la primera competició d'avionetes elèctriques

  • 17/12/2018

Un auditori de futurs enginyers del campus de la Universitat Politècnica de... Llegir més

Ryanair crearà 200 nous llocs d'enginyeria per cobrir les necessitats de creixement

  • 22/11/2017

La companyia aèria Ryanair ha anunciat la creació de 200 nous llocs de treball... Llegir més