El paper de l’Anella Industrial 4.0

Quan la presidenta Angela Merkel, cap els anys 2013-2014, va definir com a pla estratègic per Alemanya portar internet a les indústries no estava pensant en que els treballadors pugessin llegir els diaris digitals, mantenir els seus blogs o veure l’últim capítol de la sèrie televisiva més cool.
 
Estava proposant que totes les tecnologies i metodologies desenvolupades fins ara a Internet, i que ens permetien la ràpida pressa de decisions per la facilitat de disposar d’informació  en períodes de temps molt curts, s´orientessin cap el nucli de les empreses, de les indústries i les seves màquines. Estava donant cos i raó de ser al concepte Industry 4.0 i Internet de les coses (IoT).
Per poder dur a terme aquests objectius cal infraestructura. Quan vaig definir el concepte Anella Industrial al 2007, el que es volia era posar sobre la taula la falta d’infraestructures de telecomunicacions als polígons industrials, objectiu estratègic pels alemanys, i  pols de generació de riquesa pels països anomenats industrials. Per això es va fer una política d’acompanyament entre projectes de I+D+i amb els socis de l'Anella Industrial i pressió i motivació a les operadores per portar la banda ampla simètrica als polígons.  El conjunt de les actuacions va fer que alguns ajuntaments  entenguessin el problema i han estat actuant en conseqüència. Em consta que Manresa, Granollers, Igualada…han estat des d’aleshores treballant per resoldre el problema de la manca de telecomunicacions del segle XXI als polígons.
 
He tingut la sort de participar recentment en un inventari d’infraestructures de telecomunicacions en un sector clau per la economia de Catalunya. Encara no son públics els resultats però tan de bo siguin compatibles amb dues dades objectives clarificadores pel que fa al futur de la indústria. Per una banda, un recent estudi d’una consultora alemanya ha previst que pel 2025 més de 300.000 empreses alemanyes demanaran un ampla de banda per damunt dels 300 Mb/s simètrics. També el Dr. Ferri Abolhassan, director IT a T-Systems va dir a l'Automotive industry 4.0: Advantage through collaboration (CeBIT Mar 18, 2015)  "Companies have to digitize their own core processes, as well as across their companies boundaries, if they want to remain competitive.” 
 
Queda clar que les infraestructures han d’existir. No es poden fer grans desenvolupaments tecnològics i grans aplicatius que només siguin d’ús per unes poques empreses. S'han de poder expandir les infraestructures a tot el territori industrial i s'ha de prioritzar ja. Si no, serà massa tard i tornarem a la cua.
La nova etapa de l'Anella Industrial 4.0 surt amb l’avantatge de que molts ajuntaments ja són coneixedors de la importància de la banda ampla simètrica als polígons i poden ajudar a aquest desplegament obligatori si volen mantenir les seves industries al seu territori.
S’ha d’aprofitar. Està l'Anella Industrial 4.0 orientada cap aquest objectiu?
Autor 1:

Emilio Hernández,

Col·legiat 14899 - R+D consultant at SCUTUM, External consultant at CELLNEX telecom, Founder/creator Barcelona Smartmoto Challenge event, Founder/creator Beyond Formula Student project, Founder/creator Industrial Ring, Professor at Engineering Projects ETSEIB UPC

Publicat: 06/07/2016

Etiquetes:Anella indústrial banda ampla innovació tecnologia industria 4.0 polígons industrials iot

Comparteix a
Cap vot de moment

Articles relacionats