Una nova tecnologia recupera el 80% d'aigua contaminada dels abocadors

Investigadors de la Unitat de Sostenibilitat d'Eurecat-CTM (membre de Tecnio) han aconseguit recuperar més d'un 80% de l'aigua contaminada de l'abocador de Manresa amb qualitat pràcticament òptima per ser retornada al medi, una xifra inèdita que s'ha assolit gràcies a la tecnologia Life+Releach i que s'ha provat durant 11 mesos en unes instal·lacions pilot a l'abocador de residus de Manresa.

Releach recupera membranes d'osmosi inversa de plantes dessaladores al final de la seva vida útil per reutilitzar-les en el procés de tractament de l'aigua contaminada que es genera als abocadors a causa de la degradació dels residus juntament amb l'aigua de pluja que s'hi escola, coneguda com a lixiviat.

El projecte Releach, a més a més, inclou una nova tecnologia en el camp del tractament de lixiviats, anomenada electrodiàlisi reversible, per tal de concentrar encara més el residu de les membranes. Aquesta és una “tecnologia innovadora” que permet “reduir els costos de tractament i gestió, ja que el volum final de residu es redueix fins un 80 o 90%”, segons explica Xavier Martínez, investigador de la Unitat de Sostenibilitat d'Eurecat-CTM, que lidera el projecte.

En paraules de Martínez, aquesta tecnologia “té un impacte molt important tant en la gestió econòmica dels abocadors, reduint el cost de tractament de lixiviats, com en l'aspecte ambiental, reduint el volum de residu obtingut”.

Actualment, la tecnologia s'està provant en un segon abocador de residus a Orís, a la comarca d'Osona, per comprovar l'operació amb unes altres condicions. “Cada abocador genera lixiviats amb característiques diferents depenent de la tipologia de residu que s'hi aboca, del temps de vida de l'abocador o de les condicions meteorològiques”, explica l'investigador.

El projecte, que té un pressupost de 2,1 milions d'euros, està finançat pel programa Life+ de la Unió Europea i, a més d'Eurecat-CTM, hi participen el Consorci de Residus del Bages, l'Agència de Residus de Catalunya i les empreses Protecmed i GrupoTYPSA.

Publicat: 09/08/2017

Etiquetes:medi ambient sostenibilitat Enginyeria Life+ Releach recerca EURECAT

Comparteix a
Cap vot de moment

Articles relacionats

Gas Natural Fenosa llança el primer sistema de transferència de GNL flotant universal del món

  • 26/03/2018

Gas Natural Fenosa, en línia amb la seva ferma aposta per la innovació, ha... Llegir més

L’e.motion, el nou carro de compra elèctric

  • 20/02/2018

L’e.motion és un nou carro elèctric que permet fer la compra de manera més... Llegir més

L’Amsterdam ArenA, un estadi sense mals fums

  • 14/02/2018

L'any 2010, el consorci gestor de l'Amsterdam ArenA es va fixar com a objectiu... Llegir més