Més de 200 estudiants, a la Week of Engineering Competition a la UPC

Fins a l’1 de desembre arriba a la UPC la 10a edició de la Week of Engineering Competition (WEC), coneguda com a la Setmana de l’Enginyeria a la UPC, amb més de 200 estudiants d’enginyeria inscrits. L’objectiu és que durant aquesta setmana, els estudiants de la UPC –siguin del centre que siguin– surtin de l’aula i participin en diverses competicions, activitats i dinàmiques amb empreses en què posaran a prova els seus coneixements i habilitats i que els faran viure, per unes hores, en un entorn laboral real.

El tret de sortida de la Week of Engineering Competition (WEC), organitzada per l’associació d’estudiants BEST Barcelona −present en 95 universitats tecnològiques de 33 països− va ser la celebració de la fase local de l’European BEST Engineering Competition (EBEC), la competició universitària d'enginyeria més gran d'Europa organitzada per estudiants, que va tenir lloc els dies 25 i 26 de novembre a l’Escola d’Enginyeria de Barcelona Est (EEBE). Aquest any, i coincidint amb la desena edició de la WEC a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), s’ha doblat el nombre d’estudiants participants a la competició, arribant a la xifra de 100 participants.

L’EBEC Challenge, en la qual hi poden participar estudiants de qualsevol curs o titulació d’enginyeria de la UPC, té dues modalitats: el Team Design i el Case Study. Distribuïts en grups de quatre persones, en el Team Design els estudiants posen a prova les seves habilitats i creativitat per dissenyar, construir i muntar un dispositiu que doni solució a un problema d'enginyeria amb un temps i materials limitats (12 hores). El prototip es va presentar el passat diumenge, 26 de novembre, davant d'un jurat (format per professors de la Universitat i professionals de les empreses participants) un cop finalitzada la prova.

En el Case Study els participants havien de treballar en equip utilitzant les seves habilitats analítiques, tècniques, socials i comunicatives amb la finalitat de resoldre un problema plantejat similar al que es pot trobar un enginyer durant la seva activitat professional. En acabar, cada equip havia de presentar la solució i convèncer al tribunal de què la seva proposta és la més beneficiosa. El Case Study consta d’una semifinal –dissenyada en col·laboració amb CARNET, el hub de recerca de la mobilitat urbana de Barcelona constituït per la UPC, SEAT i Volkswagen Group Research–, on 19 equips de quatre estudiants van competir durant 6 hores (dissabte, 25 de novembre), i una fase final, on hi van participar els sis millors equips, que va tenir una durada de 8 hores (diumenge, 26).

Els reptes al quals es van enfrontar els equips, dissenyats per part dels propis estudiants de l’associació BEST Barcelona, van ser secrets fins al dia de la competició. Per exemple, en l’edició anterior, els participants en Case Study van haver de dissenyar una presó amb unes característiques determinades i amb uns recursos limitats, fent front a imprevistos de darrera hora que els anaven plantejant els organitzadors. Als estudiants que van apuntar-se al Team Design se’ls va demanar construir un vehicle que pogués recollir i separar deixalles, representades per boles de colors.

Els guanyadors seran anunciats divendres, 1 de desembre, a les 11.30 hores, durant la cerimònia de clausura de la WEC, que tindrà lloc a la sala d’actes de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de Barcelona (ETSECCPB), al Campus Nord de la UPC. Els guanyadors de les dues modalitats seran els equips que competiran a la final nacional, que tindrà lloc el 21 i 22 d’abril de 2018 a Madrid.

A l'edició anterior, l'equip de la UPC va guanyar la fase nacional i van quedar segons a la fase europea a Brno (República Txeca).

En acció, simulant el mercat laboral

La WEC també suposa un punt de trobada entre empreses i estudiants. Al llarg de la setmana, s’han organitzat diferents activitats –dinàmiques amb empreses, xerrades amb emprenedors i sessions de formació– a diferents escoles de la UPC, a Barcelona (als campus Nord, Sud i Diagonal-Besòs) i a Terrassa.

Es tracta d’activitats especialment dissenyades perquè els estudiants surtin de la seva zona de confort i les empreses els puguin veure en acció, posant a prova els seus coneixements tècnics i les seves habilitats personals i recreant la interdisciplinarietat del mercat laboral ja que hauran de treballar amb estudiants de diverses titulacions. Per als estudiants, són una oportunitat d'apropar-se al món laboral i contactar amb les empreses que més els interessen. Empreses com Autodesk, Accenture, Everis, ThoughtWorks, Schneider Electric, Danone, participaran en aquests workshops.

El Campus Nord de la UPC també va acollir, el 28 de novembre, l’Engineering Challenge, organitzada per Schaeffler, multinacional líder de la indústria 4.0. Els participants van demostrar els seus coneixements i habilitats per trobar solucions als diferents reptes reals que els van plantejar els professionals de l’empresa.

Així mateix, als WEC Talks, les start-ups internacionals EDpuzzle i Landing.Jobs van explicar la seva experiència de posar en marxa un projecte emprenedor, els seus èxits però també els seus fracassos. EDpuzzle és una start-up barcelonina que es va traslladar a Silicon Valley i que ara compta amb seus a San Francisco i Barcelona i que ha dissenyat una eina que permet transformar fàcilment vídeos para utilitzar-los amb finalitats educatives. Landing.Jobs és una start-up que va néixer a Lisboa i que facilita la cerca de feina en la indústria tecnològica.

La WEC també ha comptat, per primera vegada, amb la presència de l’European Institute of Industrial Leadership (EIIL), l’associació de líders d’empreses multinacionals més gran d’Europa, que ha realitzat una activitat al voltant de l'effective networking, per potenciar les habilitats comunicatives dels estudiants d’enginyeria.

També s'han realitzat dues sessions de formació en team management i leadership, a càrrec de l’Associació d’Estudiants de Ciències de la Salut (AECS).

 

Publicat: 30/11/2017

Etiquetes:Week of Engineering Competition WEC UPC Universitat Politecnica Catalunya talent jove Enginyeria

Comparteix a
Cap vot de moment