L'Institut de Robòtica i Informàtica Industrial CSIC-UPC rep l'acreditació d'excel·lència científica "María de Maeztu"

L'Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (IRI), institut universitari de titularitat mixta del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), ha estat reconegut com a unitat d'Investigació d'excel·lència "María de Maeztu" per a desenvolupar un programa estratègic de recerca en robòtica centrada en humans durant quatre anys. 

L'Agència Estatal d'Investigació, dependent del Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat, ha concedit les noves acreditacions a centres d’excel·lència 'Severo Ochoa' i unitats d’excel·lència 'María de Maeztu'. Tretze centres i unitats, entre els quals es troba l'IRI, rebran finançament per desenvolupar els seus programes d'investigació. La finalitat de la convocatòria María de Maeztu a l'excel·lència és doble.

En primer lloc, pretén el reconeixement i acreditació de les unitats de recerca que destaquen per l'impacte i rellevància internacional dels resultats obtinguts en els últims quatre anys. En segon lloc, finança amb 500.000 euros anuals els programes estratègics de recerca elaborats per les unitats per a un període de quatre anys amb l'objectiu de consolidar les seves capacitats científiques i contribuir al seu lideratge internacional.

L’IRI, institut universitari de titularitat mixta del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) es va constituir com a unitat d'investigació en l'any 1995. Actualment se situa en la Facultat de Matemàtiques i Estadística dins del Campus Sud de la UPC, a Barcelona. Compta amb grups de recerca en cinemàtica i disseny de robots, robòtica mòbil i sistemes intel·ligents, percepció i manipulació, i control automàtic.

Amb la resolució de la nova convocatòria, l'IRI entra a formar part de la xarxa d'excel·lència María de Maeztu que juntament amb les acreditades en anys anteriors passaria a comptar amb 16 unitats a tot el país. En el període 2017-2020 l'IRI desenvoluparà un programa estratègic d'investigació en robòtica centrada en humans, destinat a consolidar les seves capacitats científiques, contribuir al lideratge de la recerca espanyola en robòtica i a actuar com a pol d'atracció de talent a nivell internacional.

El Prof. Alberto Sanfeliu es el director científic del programa estratègic. El concepte de la robòtica centrada en humans pretén incloure les moltes situacions diferents en què els robots estan en estret contacte i interactuen amb els éssers humans. Aquestes inclouen, però no es limiten a, robòtica social amb una interacció humà-robot significativa, robòtica col·laborativa en la qual els éssers humans i els robots treballen junts per aconseguir una tasca comuna, o robòtica assistencial en la qual les tecnologies robòtiques s'exploten per ajudar a la gent gran o discapacitades.

Publicat: 20/04/2017

Etiquetes:UPC robòtica investigació

Comparteix a
Mitja: 5 (2 votes)

Articles relacionats

La UPC inaugura un centre de recerca sense parets, integrat per sis grups de recerca consolidats

  • 05/04/2019

La posada en marxa del centre de recerca consolidat IDEAI-UPC ha de permetre... Llegir més

La Facultat de Nàutica de Barcelona inaugura noves instal·lacions a la Nova Bocana del Port de Barcelona

  • 19/03/2019

La Facultat de Nàutica de Barcelona de la UPC ha inaugurat noves instal·... Llegir més

Investigadors de la UPC, BASF i el Sincrotró ALBA proposen una metodologia per millorar la resistència del formigó

  • 12/03/2019

La preparació de morter i formigó és un procés complex, en el qual intervenen... Llegir més