"Per liderar equips motivats i cohesionats, tan importants són les habilitats tècniques com les personals"

Què la va portar a estudiar enginyeria industrial en una època en la qual, sent una dona, encara no era gaire freqüent?

M’hi vaig acabar decidint per una suma de factors. Jo ja pertanyia a una família de professionals, tant homes com dones, i sempre m’havien agradat les ciències. Tot i que física i matemàtiques eren les opcions inicials, alguns professors i amics em van recomanar que contemplés també l’enginyeria. El fet que pensés que tenia moltes sortides i un cert esperit de rebel·lia cap al mite que les dones no servim per a les carreres tècniques em va fer acabar de decidir per l’enginyeria i no me n’he penedit mai. 

Fa més de dues dècades que lidera equips. Què n’ha après durant tot aquest període?

Per liderar equips motivats i cohesionats en el camp de l’enginyeria, tan importants són les habilitats tècniques com les personals. Les tècniques t’ajuden a analitzar situacions complexes i proposar solucions, així com guanyar credibilitat i confiança en el resultat. Les personals (la comunicació, la negociació, les relacions...) també són fonamentals per crear complicitats que t’ajudin a assolir els objectius. Pel que fa a aquestes darreres, crec que el fet de ser dona pot ajudar a la gestió de les emocions i a tenir un tipus  d’empatia que es nota en la manera d’exercir el lideratge.

També li agrada ajudar els qui comencen, especialment les enginyeres. Encara ho tenen més difícil que els col·legues masculins per obrir-se camí professionalment?

Tot i que s’ha avançat molt, no es pot negar la persistència de prejudicis i clixés que encara dificulten la plena integració de les enginyeres a la vida professional. La cultura empresarial també és clau per aconseguir la igualtat. Personalment, tinc la sort de treballar en una empresa on homes i dones tenen les mateixes oportunitats i on la flexibilitat horària i el fet de treballar per objectius faciliten molt més la conciliació. 

Tanmateix, de vegades, som les mateixes enginyeres que ens posem barreres. Hem de ser nosaltres qui perdem la por i passar del no em sento preparada pel què he de fer per poder arribar a... Hem de guanyar en autoconfiança i, en aquest sentit, és important que hi hagi referents al sector perquè les noves generacions d’enginyeres vegin que és perfectament possible tenir una carrera professional d’èxit en aquest camp. 

“La capacitat de transformar-nos i adaptar-nos constantment a la societat i al mercat ha estat la clau de l’èxit d’HP”.

Parlem d’HP,  fins a quin punt els avanços tecnològics d’aquestes últimes dues dècades han transformat la multinacional?

HP s’ha transformat des que es va fundar, aviat farà 80 anys! Hi ha poques multinacionals tecnològiques que puguin dir el mateix i, possiblement, la capacitat per adaptar-nos constantment a la societat i al mercat ha estat la clau de l’èxit de la companyia. 

Des del centre internacional de Sant Cugat del Vallès, per exemple, hem introduït al mercat tecnologies que han revolucionat diversos sectors. Per exemple, estem liderant la quarta revolució industrial amb la nostra tecnologia d’impressió 3D i seguim treballant intensament en impressió de gran format d’injecció de tinta en 2D, un sector en què som líders, amb el 60% de quota de mercat a nivell mundial.

La impressió 3D és el futur?

És present i futur. No és nova, fa 30 anys que existeix, però, fins ara, al mercat no hi havia cap tecnologia que n’explotés el potencial. Quan, fa dos anys, vam llançar l’HP MultiJet Fusion, la indústria, finalment, va adonar-se del que pot significar la fabricació digital. Podem produir peces d’alta qualitat deu vegades més ràpid i amb la meitat de costos que qualsevol altra tecnologia 3D actual, però encara queda molt camí per recórrer.

Ens podria explicar com veu el seu futur professional? 

M’agradaria seguir gaudint de la feina i, alhora, anar-me preparant per a la següent etapa personal i professional que, per edat, se m’acosta. De fet, cada cop em satisfà més tenir l’oportunitat de tornar a HP i també a la societat en general tot allò que he après. En clau empresarial, per exemple, vull poder compartir l’experiència acumulada per ajudar a formar les noves generacions i participar, així, del futur de l’empresa on treballo. 

Publicat: 30/01/2019

Comparteix a
Cap vot de moment

Articles relacionats

FEGiCAT alerta del risc d’incendi en habitatges a causa del mal estat de les instal·lacions elèctriques

  • 18/04/2019

La Federació de Gremis d’Instal·ladors de Catalunya (FEGiCAT) ha realitzat una... Llegir més

Europa obligarà a equipar els cotxes amb un limitador de velocitat des del 2022

  • 17/04/2019

Els nous cotxes que es venguin a la Unió Europea (UE) a partir del maig del... Llegir més

Una impressora 3D crea el primer cor amb teixit humà

  • 16/04/2019

Científics de la Universitat de Tel Aviv han presentat un prototip de cor humà... Llegir més