L'horitzó d'un món energèticament sostenible

Contràriament a la ruta marcada pel govern i les principals institucions catalanes relacionades amb l’energia, els Estats Units de Donald Trump semblen disposats a estripar les cartes i abandonar la partida contra el canvi climàtic fixada a París. Potser per això, multinacionals nord-americanes com Tesla es fixen en Catalunya per desembarcar al sud d’Europa i consolidar l’alternativa de la bateria elèctrica que substitueixi el consum desmesurat d’hidrocarburs. De fet, la Generalitat vol aconseguir, mitjançant el Pacte Nacional per la Transició Energètica, que l’energia que es consumeixi a Catalunya el 2050 sigui 100% renovable i s’arribi a quotes ben altes d’autoconsum i cogeneració entre petits consumidors i empreses. Tot i que la legislació espanyola ha afavorit les grans companyies elèctriques i ha dificultat la generació alternativa d’energia.

La transició que es planteja Catalunya, un territori que abasta gairebé 32.000 km2 i on viuen set milions i mig de persones, ja és una realitat a l’illa danesa de Samsø, de 114 km2 i una població d’uns 4.000 habitants, que és 100% autosuficient. Representa una maqueta a escala de generació, emmagatzematge i distribució d’electricitat d’origen sostenible que aprofita les característiques orogràfiques, especialment els vents d’origen marí, per plantejar solucions alternatives a l’ús de gasos i petroli. Evidentment, en el cas català i, per extensió, peninsular i mediterrani, cal buscar solucions mixtes de generació d’energia renovable ja que, a hores d’ara, la implantació de parcs eòlics és escassa i es necessiten moltes altres fonts de producció elèctrica sostenible per assegurar el consum elèctric continuat de la població i les infraestructures públiques i privades.

I, alhora, no caldria sinó, fomentar hàbits i habilitar edificis i instal·lacions que consumeixin tan poca electricitat com sigui possible i, sempre que es pugui, que també siguin capaços de generar-ne o reaprofitar-ne. El camí cap a aquest horitzó evoluciona en paral·lel a la innovació, la creació i la posterior implantació de tecnologies i projectes d’enginyeria destinats a seguir fent girar la roda de l’economia i generar riquesa i qualitat de vida a la ciutadania del futur.

Publicat: 04/10/2017

Etiquetes:energia renovable catalunya transicio energetica

Comparteix a
Cap vot de moment

Articles relacionats

Noruega aposta per un ferri d'hidrogen per al 2021

  • 05/12/2018

L'aposta de l'hidrogen sempre ha estat damunt de la taula com a possible... Llegir més

Coincidències, sincronia i persistència

  • 05/11/2018

La setmana passada vaig llegir —en una entrevista a La Vanguardia— que el... Llegir més

El Govern llança un programa per promoure l'autoconsum elèctric amb bateries

  • 07/09/2017

La Generalitat, a través de l'Institut Català d'Energia (Icaen), ha llançat un... Llegir més