L'enginyeria, factor clau per superar la crisi i millorar la societat

En els últims anys, el volum d'encàrrecs d'enginyeria tant en la contractació pública com en la privada s’ha reduït molt al nostre país a causa de la davallada d’inversió. Les nostres enginyeries s'han hagut de reorientar per competir en mercats internacionals, mantenint una qualitat i eficiència reconegudes arreu del món.
L'estalvi econòmic ha comportat que, moltes vegades, no es consideri adequadament la importància d’un bon projecte d’enginyeria. Una bona enginyeria és la base per desenvolupar un bon projecte a nivell qualitatiu i calcular amb més precisió tant el temps d'execució com els costos que se’n derivin. Per tant, destinar menys temps i diners en el projecte pot comportar, posteriorment, sobrecostos derivats de la mala previsió.
Quan diem que el país necessita estalviar, una bona manera d’aconseguir-ho és fer bons projectes d'enginyeria en els quals el preu o el temps per dissenyar-los no ha de prevaldre sobre la qualitat. L'enginyeria ha estat imprescindible per arribar a assolir l’actual grau de modernització, funcionalitat i benestar de la societat.
Els sistemes d'adjudicació pública, amb l’objectiu de vetllar per la qualitat, haurien de donar tant pes a les propostes tècniques com a les consideracions de caràcter econòmic. En conseqüència, doncs, cal demanar a les administracions i al sector privat que contractin serveis d’enginyeria amb condicions econòmiques suficients. La bona enginyeria millora la societat en tots els aspectes. Fer-ne de qualitat és, alhora, una font de riquesa. Apostar pels bons projectes reté el talent i és beneficiós per al país.
Animem, doncs, als poders públics i al sector privat a invertir-hi en benefici de tothom.

Autor 1:

Jordi Guix i Armengou

Col·legiat 4012 - Degà del Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya

Publicat: 02/11/2016

Etiquetes:Enginyeria projectes qualitat crisi societat factor clau

Comparteix a
Mitja: 5 (3 votes)

Articles relacionats

El pont Hong Kong-Zhuhai-Macao, el pont sobre el mar més llarg del món

  • 16/08/2019

La gran obra d’enginyeria que s’emporta el títol de pont sobre el mar més... Llegir més

Enginyeria i informàtica, les carreres amb més ocupabilitat

  • 07/08/2019

Fa poc que ha acabat el curs i els joves que han finalitzat els seus estudis... Llegir més