L’economia circular, un model eficaç i sostenible davant dels tradicionals sistemes lineals de producció

L’editorial Suez Spain ha editat Economía circular: conversión de residuos en recursos, una col·lecció de 14 volums sobre la valorització de residus. Els autors, Xavier Elias i Santiago Bordas, analitzen la gestió actual dels residus i proposen millores de tractament per convertir-los en nous recursos. L’obra gira al voltant del concepte d’economia circular, presentat com un model eficaç i sostenible respecte als tradicionals sistemes lineals de producció. Segons Bordas, principalment, es parla de la “generació de residus municipals i, en àmbits més tècnics, dels industrials”. Pel que fa a la generació a Espanya, les directives europees obliguen a, d’una banda, fer una declaració anual de residus, i d’altra banda, a declarar també les emissions contaminants portades a terme. 

Segons dades de l’Eurostat, la generació de residus a l’estat espanyol és d’aproximadament catorze quilos per persona al dia. A això, cal afegir que moltes de les matèries primes de les quals es disposava fa uns anys, ja s’han gastat: “Xina acapara el 63% de matèries primeres que s’importen a Europa. “Amb aquestes dades a la mà, el salvavides que tenim és reciclar”, va sentenciar Bordas en la presentació del treball. Per la seva banda, Elias va exposar que “quan parlem de reciclatge, la ciència defineix només tres tipus de materials: ceràmics, polímers i metalls”. Els materials ceràmics i metàl·lics provenen de minerals. A partir d’aquests, s’elaboren els materials o els metalls per fer aliatges.

Xavier Elias: “S’està treballant perquè tots els edificis nous a partir de 2020 (els públics aquest any) tinguin consum energètic nul”.

Elias també va destacar la importància que té una bona estanqueïtat i un bon aïllament. “El mal aïllament és el responsable del sobreconsum d’energia als habitatges”. A Europa, es considera òptim que el consum energètic sigui de 32 kWh/m2 a l’any (incloent-hi tota mena de consums). Les principals accions a tenir en compte per millorar l’estanqueïtat i l’aïllament, al marge de les parets i l’orientació, són recobrir els murs amb panells de llana; fer un forjat sanitari unidireccional amb llana de roca entarimat de fusta; realitzar una coberta no transitable i no ventilada que sigui vegetal; instal·lar vidres triples amb dues càmeres de criptó, i disposar d’una ventilació forçada amb recuperador de calor (amb rendiment del 95%).

Per últim, Elias va exposar que a la UE-28 el consum energètic a l’habitatge representa el 40% del total, el 36% de les emissions de CO2 i el 9% del PIB. Actualment, “s’està treballant perquè tots els edificis nous a partir de 2020 (els públics aquest any) tinguin consum energètic nul”. 

Publicat: 26/09/2018

Etiquetes:economia circular consum energètic energia llibre enginyer

Comparteix a
Cap vot de moment

Articles relacionats

Viatge a l'economia circular. La correcta gestió dels residus

  • 13/03/2019

Vivim en una societat que, sembla que per fi, s'ha adonat de la necessitat de... Llegir més

Smart Green Gas, liderat per SEAT i Aqualia, crearà biocombustible renovable a partir d'aigües residuals

  • 09/11/2016

L’objectiu del projecte Smart Green Gas és obtenir biocombustible procedent d'... Llegir més

"Per alguns hi ha subproductes que són un residu i per uns altres és una matèria primera"

  • 18/10/2016

Entrevistem a Josep Maria Serena, conseller del Consell Assessor per al... Llegir més