L'autoconsum mitjançant sistemes de generació fotovoltaica en regadius

Xavier Guixà és enginyer agrònom i PDP per l’IESE Business School. Té més de 20 anys d’experiència en el disseny i execució de projectes de sistemes de regadiu i actualment forma part de la Gerència de Projectes de la Divisió d’Obres Hidràuliques d’Infraestructures. Davant l'augment del preu de l'energia elèctrica, Guixà proposa reduir la despesa energètica de les estacions de bombament de regadius mitjançant l'autoconsum amb plantes de generació fotovoltaiques.

Després de la desaparició de les tarifes regulades destinades a regs i la liberalització del mercat elèctric, el preu de l’energia ha augmentat fins el punt de convertir-se en un dels factors de producció més importants. Els canvis en la normativa no han ajudat a ser eficients energèticament: “El nostre projecte té un objectiu molt clar: reduir la despesa energètica”, confirma Guixà.

Tenint en compte que el regadiu té la particularitat de necessitar unes potències elevades en un curt espai de temps i una potència mínima la resta de l’any i que la legislació obliga a contractar la mateixa potència durant tot l’any, es plantegen dues alternatives en reduir la despesa energètica: l’optimització de la potència i l’autoconsum.

Apostant per l’autoconsum, el projecte opta per la implantació de plantes de generació d’energia fotovoltaiques. Un gran nombre de regadius bomben aigua fins a bases de regulació i, des d’aquí, abasten parcel·les per pressió natural mitjançant plantes de distribució. Aquests bombaments estan programats per aprofitar les hores on l’energia és més barata, la nit i el cap de setmana. Es proposa aprofitar les instal·lacions durant la resta d’hores -que és on hi ha una potència més gran d’energia solar- per generar energia.

Actualment el marc regulador de l’autoconsum està marcat per la incertesa i no afavoreix les energies renovables. Es possible que s’apliquin uns peatges per l’energia generada i autoconsumida. És per això que també es contempla desconnectar de la xarxa elèctrica unitats de bombament convertint-les en un sistema aïllat sense estar subjecte al marc regulador.

L’estudi s’ha realitzat en diverses estacions de bombament de regadius amb diferents condicionants i sistemes d’explotació. S’han projectat i dimensionat les instal·lacions d’energia solar per avaluar la seva viabilitat. “Si no hi hagués peatges per l’energia generada, el projecte seria completament viable”, afirma Guixà.

Autor 1:

Xavier Guixà

Enginyer Agrònom. Membre de la Gerència de Projectes de la Divisió d'Obres Hidràuliques d'Infraestructures

Publicat: 30/11/2015

Etiquetes:autoconsum regadiu plaques fotovoltaiques xavier guixa

Comparteix a
Cap vot de moment

Articles relacionats

"El canvi climàtic és un problema seriós i hem d’actuar de manera urgent"

  • 29/05/2019

Nascut a Sevilla, José Domínguez Abascal és doctor en Enginyeria Industrial i... Llegir més

L’autoconsum en el mercat elèctric, què hem de saber?

  • 25/03/2019

La indústria sap (pateix) com va canviant el mercat elèctric al llarg dels... Llegir més

Coincidències, sincronia i persistència

  • 05/11/2018

La setmana passada vaig llegir —en una entrevista a La Vanguardia— que el... Llegir més