L’ A1A3: el robot de neteja viària que ajuda els escombriaires de Barcelona

La presentació pública del robot A1A3 va tenir lloc en la recent edició de la Barcelona SmartCity Expo. És fruit de dos anys de col·laboració entre el departament d'Innovació de Ferrovial, l’Ajuntament de Barcelona i la start-up tecnològica Urban Clouds.

El projecte va sorgir d'un concurs desenvolupat per Ferrovial per buscar idees i tecnologies innovadores que es poguessin aplicar en els serveis de neteja i recollida. L'empresa Urban Clouds, amb el seu nou sistema mòbil automàtic A1A3 va ser el guanyador del concurs, i la idea s'ha convertit en una realitat.

L'A1A3 opera encara en una fase experimental, però les estimacions apunten que millora la productivitat del servei fins a un 15%. La seva capacitat per circular de manera autònoma sense necessitat que l'operari arrossegui el carro comporta beneficis quant a ergonomia i salut. A més, l'autonomia de l'A1A3 redueix l'esforç d'arrossegar el carret en zones de major dificultat, com les costes ascendents. L'operari també evita en un major grau l'elevació de la càrrega d'enderrocs, ja que el robot acciona un recollidor que puja i baixa per bolcar el residu al cub prement un botó situat a l'escombra.

El robot de neteja impulsat per Ferrovial integra un motor elèctric que li permet circular de manera autònoma a 2 km/h, encara que disposa d'una opció manual que l'operari pot controlar a una velocitat de fins a 3,6 km/h. El motor s'alimenta d'una bateria d'ió-liti que ha atorgat, en condicions d'ús real, una autonomia de fins a 11 hores.

Per tal que el robot pugui circular de manera independent pels carrers, parcs o places d'una ciutat, integra quinze sensors de proximitat i nou de desnivell que detenen l'aparell davant qualsevol obstacle o vianant que detecta per evitar situacions conflictives.

La idea va sorgir en una sessió d'ideació que pretenia concebre el servei del futur de neteja i recollida per a la renovació del contracte de Barcelona. Entre els reptes identificats va aparèixer el replantejament del carret de l'escombrariaire. Es van buscar possibles desenvolupadors i es va seleccionar el millor.

El carret s'està començant a provar en l'operació diària de la neteja viària de Barcelona, d’acord amb el contracte que gestiona Ferrovial Serveis. De moment, aquest assistent de neteja es pot veure a Pedralbes, la Font Màgica i Sarrià. Barcelona disposa de dues unitats d'aquest carret i si les proves segueixen amb els resultats obtinguts fins avui s'incorporaran noves unitats.

Publicat: 07/02/2017

Etiquetes:ió liti innovació tecnològica innovació sostenibilitat

Comparteix a
Cap vot de moment

Articles relacionats

Una pèrgola fotovoltaica subministra energia solar a la plaça del Centre de Barcelona

  • 09/11/2016

La reurbanització de la plaça del Centre, situada entre els districtes de les... Llegir més