Kolumba, un prototip de correu electrònic per a persones amb discapacitat

El projecte europeu Able to Include es va fundar amb la missió de crear una tecnologia TIC de codi obert i accessible per a persones amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament (IDD), per tal de millorar les seves capacitats i la seva qualitat de vida. Un dels aspectes en què s'ha assolit aquest repte és en la integració laboral d'aquestes persones gràcies a disposar d'eines basades en l'accessibilitat en web.

Un dels resultats d'aquest projecte europeu internacional en què participa el grup de recerca en Tractament Automàtic del Llenguatge Natural (TALN) de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), ha estat la creació de Kolumba, un prototip de correu electrònic que incorpora un simplificador de text juntament amb altres tecnologies d'assistència, com ara pictogrames que expressen text escrit i missatgeria de veu, construït des de l'enfocament de Centre de Disseny adreçat a l'Usuari.

Els detalls d'aquest prototip es descriuen en un treball presentat a la conferència W4A (Web for All), que es va celebrar el passat mes d'abril del 2017 a Perth (Austràlia), del qual en són autors Horacio Saggion i Daniel Ferrés, coordinador i membre, respectivament, del Large Scale Text Understanding Systems Lab del grup de recerca TALN, del Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DTIC) de la UPF, conjuntament amb investigadors del Centre de Lingüística Computacional de Leuven (Bèlgica) i membres de la Fundació Prodis de Madrid. El treball ha merescut el premi a la Millor Comunicació del congrés.

La imatge mostra un exemple de com l'eina és capaç de traduir un text (neerlandès, anglès o espanyol) a una seqüència de pictogrames. D'aquesta manera, el prototip desenvolupat en el sí del projecte Able to Include fa possible que les persones amb algun tipus de discapacitat IDD rebin i transmetin informació a través d'Internet d'una manera més eficaç, entenedora i fàcil per a ells. Això, per exemple, pot repercutir directament en la seva integració en el món laboral.

Els autors del treball premiat han validat 30 ítems relacionats amb el disseny del prototip Kolumba amb la participació de 62 persones discapacitades, potencials futures usuàries de Kolumba. Els resultats obtinguts han estat encoratjadors i el projecte segueix el seu desenvolupant, ara ja en fase de transferència tecnològica, amb la intenció d'estendre els seus àmbits d'aplicació al màxim d'usuaris beneficiaris possibles. 

En aquest sentit, el projecte té la intenció d'adequar aquesta tecnologia a altres sectors socials que puguin beneficiar-se de les eines de simplificació mitjançant les TIC, principalment gent gran, persones amb dislèxia, etc. Els autors estimen que només als USA es podrien beneficiar entre 2 i 5 milions de persones d'aquest sistema.

Publicat: 28/08/2017

Etiquetes:UPF Universitat Pompeu Fabra Enginyeria Kolumba recerca

Comparteix a
Cap vot de moment

Articles relacionats

La UPC i la UPF impulsen el primer Grau d’Enginyeria i Economia

  • 28/08/2018

“L’enginyeria té dues definicions: convertir les idees en coses i millorar l’... Llegir més

Els estudis d'enginyeria de les universitats públiques catalanes s'adapten a una realitat canviant

  • 13/09/2017

Cada curs, els centres intenten adequar l’oferta d’estudis a les demandes del... Llegir més