Investigadors de la UPC participen en una missió espacial per estudiar els llamps gegants

Atmosphere Space Interaction Monitor (ASIM) és el nom de la missió científica a l'espai que l'Agència Espacial Europea (ESA) ha posat en marxa per tal de millorar els models per estudiar el clima i quantificar l'efecte dels processos elèctrics i químics més violents que tenen lloc entre la Terra i la ionosfera. Es tracta fels anomenats Terrestre Gamma Ray Flashes (TGF's) i els Transients Luminous Events (TLE's). Científics de Dinamarca, Noruega i Espanya participen en aquesta investigació, que es desenvolupa amb un equip format per investigadors i professors de l'Escola d'Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT).

L'investigador Víctor Reglero, de la Universitat de València, lidera aquest projecte, en el que també hi participa l'Instituto de Astrofísica de Andalucía del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) i l'Instituto Nacional de técnica Aeroespacial (INTA). Per part de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Joan Montanyà, del grup de recerca de Llamps, Electricitat Atmosfèrica i Alta Tensió, n'és el coordinador. El projecte compta amb dos milions d'euros de pressupost concedits pel Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat (MINECO).

A l'esquerra, Joan Montanyà, responsable del grup LRG de la UPC, i a la dreta, Victor Reglero, responsable del grup espanyol i investigador de la UV.

Investigació pionera
L'any 1989 es va descobrir que entre els núvols de tempesta i la ionosfera es produeixen els anomenats sprites i jets gegants. L'any 1994 la revista Science va publicar un article en què, de manera quasi casual, els primers detectors de partícules d'alta energia del satèl·lit BATSE van percebre des de l'espai emissions de molt alta energia procedents de la Terra i que aquestes emissions es relacionaven amb la formació de grans tempestes elèctriques. L'any 2003 es comença a especular sobre la idea que les emissions de molt alta energia (TFG) tenen relació amb les grans descàrregues elèctriques.

Per tal d'observar, enregistrar i analitzar sprites i jets gegants, el grup de la UPC ha instal·lat equips d'enregistrament de molt alta precisió, únics a Europa, en indrets com el Delta de l'Ebre, Santa Marta i l'Illa de Sant Andrés (Colòmbia) o l'illa de Curaçao (Les Antilles). Aquests fenòmens són grans descàrregues elèctriques que es generen entre la part superior dels núvols de tempesta i la ionosfera, i poden arribar fins als 90 km d'altitud.

Segons explica Joan Montanyà, director del grup de Llamps, Electricitat Atmosfèrica i Alta Tensió, "les dades que obtingui la missió ASIM seran molt valuoses per estudiar el canvi climàtic, l'efecte hivernacle o les tempestes severes". També seran de gran utilitat "per desenvolupar nous instruments d'anàlisi dels fenòmens magnètics i descobrir els misteris de la generació de tota mena de fenòmens elèctrics a l'atmosfera terrestre. De fet, el coneixement sobre l'origen, la naturalesa i el comportament d'aquests fenòmens violents és una incògnita des de fa anys", afegeix el científic.

Aquest grup de científics de la UPC és pioner en l'estudi dels llamps en l'àmbit europeu. Des del 2001 estudia les condicions de les tempestes, l'activitat de llamps i la seva relació amb els TGF's i els TLE's. Des del seu laboratori al Campus de Terrassa, obtenen imatges de vídeo d'alta velocitat de llamps, sprites i jets gegants, i complementen aquesta informació amb la xarxa Lightning Mapping Array (LMA) que permet reproduir el comportament de l'activitat elèctrica a terra en 3D per estudiar els mecanismes de llamps relacionats amb la dinàmica de les descàrregues violentes d'Alta Energia X i Gamma de molt curta durada (TGF i TLE).

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/ecXLdKnEiZg" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

Publicat: 12/04/2018

Etiquetes:investigació innovació Enginyeria UPC llamps gegants LGR ASIM ESA

Comparteix a
Cap vot de moment

Articles relacionats

Desenvolupen una manera de moure milers de ‘quilos’ amb les mans nues

  • 20/05/2019

Avui dia la construcció depèn de grues i maquinària pesant per moure els blocs... Llegir més

Facebook confirma que llançarà el seu propi satèl·lit per a la difusió d'Internet

  • 17/08/2018

El projecte s’anomena Facebook Athena i està pensat per difondre Internet a... Llegir més

Físics australians baten un nou rècord mundial en simulació quàntica

  • 31/07/2018

El superordinador Magnus del Pawsey Supercomputing Centre a Austràlia... Llegir més