Investigadors redueixen un 20 per cent el consum d'energia en la injecció de plàstics

Investigadors del centre tecnològic Eurecat (membre de Tecnio) han desenvolupat una tecnologia que permet reduir en un 20% el consum d’energia en els processos d’injecció de plàstics i que fa possible un augment de la productivitat de fins a un 30%.

La tecnologia, anomenada Preview, ofereix "serveis digitals de monitorització que permeten als operaris seguir en temps real l’estat del procés de producció, mitjançant dispositius mòbils i tecnologia de geolocalització en interiors", segons destaca el director de l’Àrea de Tecnologies Industrials d’Eurecat, Xavier Plantà.

Preview s’ha desenvolupat en el marc d’un consorci europeu liderat des de Catalunya per Eurecat, que ha aportat la seva expertesa en l’àmbit de la Indústria 4.0 amb un equip multidisciplinar centrat en la Intel·ligència Artificial, el Big Data i la Geolocalització d’Interiors. A banda, la disponibilitat de laboratoris de materials de plàstics i de màquines d’injecció ha permès al centre Tecnio accelerar els resultats de recerca i apropar-los a les necessitats reals del mercat.

Segons dades del centre tecnològic, menys d’un 3% de les empreses d’injecció de plàstics sensoritzen actualment els seus processos de producció, una xifra que està “augmentant paulatinament” amb la digitalització de la indústria i la irrupció de tecnologies predictives que “completen la cadena de valor” de la producció industrial mitjançant sistemes ciberfísics.

En paraules de Plantà, els sistemes predictius aporten un “processament i anàlisi de dades en temps real” que permet tenir “un major i més fàcil control sobre l’evolució dels processos de fabricació”, de forma que es rebaixa la necessitat d’assignar personal constantment dedicat a la supervisió de màquines. El director de l’Àrea de Tecnologies Industrials d’Eurecat destaca que això fa possible una “millora en l’optimització de recursos” i és “especialment beneficiós” per a les petites i mitjanes empreses, que poden “augmentar la seva competitivitat amb els mateixos recursos”.

Publicat: 02/11/2017

Etiquetes:big data intel·ligència artificial industria 4.0 Enginyeria recerca talent EURECAT tecnologia

Comparteix a
Cap vot de moment

Articles relacionats

Barcelona i Sabadell integraran la gestió de l’aigua mitjançant Intel·ligència Artificial i Big Data

  • 13/09/2019

El centre tecnològic Eurecat (membre de Tecnio) desenvoluparà durant els... Llegir més

EnergyGrader, un software basat en la intel·ligència artificial per estalviar energia

  • 09/01/2019

  El programari està creat per ajudar a les empreses, especialment pimes i... Llegir més

Augmenta l’ús del Big Data i de l’analítica avançada a les empreses, segons el Big Data CoE

  • 22/12/2017

El Centre d’Excel·lència en Big Data de Barcelona, impulsat per Eurecat,... Llegir més