Impressió 3D, el producte a mida

D’entre tots els trumfos que sorgeixen amb la irrupció de la indústria 4.0, la impressió en 3D és dels més inversemblants si tenim en compte la perspectiva de fa només un parell de dècades. O sigui, fa 20 anys, i deixant a banda pel·lícules i literatura de ciència-ficció, costava d’imaginar els reptes que, avui dia i sense massa disfuncions, assoleix la fabricació additiva a l’hora d’imprimir peces per a cotxes; aliments amb ingredients equilibrats; pròtesis funcionals, òrgans i teixits del cos humà; fuselatge d’avions i naus espacials, orfebreria i joieria d’alta precisió, roba interior i edificis sencers. 

El sector té molt camp per córrer, però els reptes estan lligats, en aquest àmbit potser més que en cap altre, a la recerca i al desenvolupament de materials i tècniques d’altíssima precisió. No en va, la gran revolució de la impressió 3D gira al voltant de la possibilitat de personalitzar el producte per a cada client. Quan els processos estan ben greixats, a més, possibilita una fabricació immediata a preus més assequibles que no pas la producció seriada. I, això sí, la llibertat en el disseny és total. Una característica gens menyspreable, sobretot si hi afegim l’alleugeriment dels materials a les indústries,  reduir pes comporta un estalvi per al fabricant i, de retruc, per a l'usuari final. Alguns experts, fins i tot, parlen de factories pràcticament sense magatzem.

Catalunya, tot i que encara de manera incipient si es compara amb altres indústries d’alt valor afegit, està esdevenint un nucli d'atracció de la impressió. Tot i ser un sector emergent, anualment genera uns 240 milions d'euros i fa girar l’engranatge de 90. El país compta amb tres iniciatives col·laboratives que contribueixen a impulsar-lo: la Comunitat Ris3Cat, que malda per coordinar-ne la recerca i la innovació; el consorci industrial IAM 3D Hub, un nucli de fabricació avançada que en promou la generalització al territori, i la 3D Factory, una incubadora ubicada a la Zona Franca de Barcelona. Darrere d'aquestes tres iniciatives hi figura Leitat, un institut tecnològic amb suport públic que actua com a ideòleg i gestor.

Publicat: 13/08/2019

Etiquetes:fabricació additiva Fabricació Additiva 3D 3D tecnologia IAM 3D 3D Factory barcelona

Comparteix a
Cap vot de moment

Articles relacionats

Una impressora 3D crea el primer cor amb teixit humà

  • 16/04/2019

Científics de la Universitat de Tel Aviv han presentat un prototip de cor humà... Llegir més

La fabricació additiva ajuda a aïllar cèl·lules d’un dels càncers de mama més agressius

  • 04/02/2019

ONCOen3D és un projecte d’enginyeria biomèdica que ha assolit una fita molt... Llegir més

Diverses empreses mostren el potencial de la fabricació additiva en els processos productius

  • 16/10/2018

La fabricació additiva és una innovadora tecnologia de producció a través de... Llegir més