II Fòrum de la Indústria 4.0. Què ha canviat durant el darrer any?

El pròxim 2 de juny celebrarem el II Fòrum Indústria 4.0 a l’Espai Endesa. Aquesta edició presenta certes novetats que cal esmentar. En primer lloc, la incorporació dels enginyers d’agrònoms i de camins a la Comissió Indústria 4.0 que s’afegiran als industrials, informàtics i de telecomunicacions.

La Fira de Hannover és un dels millors termòmetres per copsar l’evolució de la quarta revolució industrial i, en aquesta edició, s’ha pogut constatar la presència generalitzada de sistemes ciberfísics. Als seus estands, les empreses provinents del món OT (Operational Technology) mostraven equips més connectats i programables. D’altra banda, les empreses procedents de l’IT (Intelligent Technology), cada vegada més presents (com en el cas d’Amazon o Salesforce), ensenyaven equips cedits per fabricants del món OT o bé integraven línies de fabricació simulades amb Lego o Fischer Technik. Algunes eren espectaculars, plenes de sensors i connectades a softwares i plataformes d’IoT que mostraven dades recollides en temps real. Des del punt de vista institucional, la Plattform Industrie 4.0 i l’Industrial Internet Consortium han presentat documents conjuntament i han organitzat activitats plegades que aprofundien en l’harmonització de les seves arquitectures.

En definitiva, la convergència IT/OT segueix un camí inexorable, en la qual la qüestió de la ciberseguretat té màxima prioritat. En relació amb les petites i mitjanes empreses, les iniciatives regionals adquireixen cada cop més protagonisme. Com la Basque Industry 4.0, amb força visibilitat a l’edició d’enguany. També s’han dut a terme iniciatives entre regions, com la dels Quatre Motors d’Europa per la Indústria 4.0, en què participen Catalunya, la Llombardia, Baden-Württenberg i Roine-Alps, oberta a la incorporació d’altres regions.

El 2 de juny tindrem l’ocasió de conèixer en detall les novetats de la Fira de Hannover d’enguany presentades pels grups de treball de la Comissió Indústria 4.0. També podrem conèixer de primera mà les propostes dels finalistes del “Premi Indústria 4.0”, totes desenvolupades a Catalunya. Per últim, descobrirem iniciatives que s’estan posant en marxa al nostre país per part de l’administració i altres actors en relació amb la Indústria 4.0. Us hi esperem!

www.forumindustria40.cat

Autor 1:

Xavier Pi

Col·legiat 7785 - Grup de Treball Embedded Systems als EIC

Publicat: 17/05/2017

Etiquetes:forum industria industria 4.0 industria 40 industry 40

Comparteix a
Cap vot de moment