Harmonia entre enginyeria i espais d’ús públic

Inaugurat fa més de dues dècades, el terreny de joc de l’Ajax és un re-ferent mundial en matèria de sostenibilitat i autoconservació activa. Un far que il·lumina projectes futurs en l’àmbit de les construccions destinades a l’ús esportiu i recreatiu i, alhora, en la remodelació d’edifi cis existents com el Camp Nou, englobat dins del macropro-jecte Espai Barça que compta amb l’assessorament dels EIC.

L’Amsterdam ArenA representa un tot en un en àrees i tendències de mercat tan actuals i necessàries futurament com el reaprofi tament energètic i hídric, la gestió i control dels residus i, en últim terme, l’anàlisi de dades i disseny d’espais intel·ligents i sensoritzats que pro-porcionen informació constant sobre el funcionament del recinte. Per això, com apunta el seu cap d’Innovació, l’estadi esdevé un living lab, és a dir, un conillet d’índies per fer tests i implementar idees i sistemes que contribueixin, encara més, a convertir-lo en un ésser viu al qual poder prendre les constants vitals i preveure que es posi malalt.

Il·luminació amb leds d’última generació de la compatriota Philips; aprofi tament de l’aigua pluvial per al reg i de bateries usades per a l’es-calfament de la gespa; ús d’energies alternatives i foment del reciclat-ge tant a partir de les deixalles dels usuaris com dels materials amb què s’equipa l’estadi, són els vectors més rellevants d’un espai que, ras i curt, és una mina per a l’enginyeria d’avantguarda i la consolidació del facility management. Una disciplina que parteix d’una màxima es-sencial: els projectes han de preveure la construcció, el manteniment i adaptació constant als avenços tecnològics i, en últim terme, una futura desconstrucció que impliqui o el reaprofi tament posterior per a d’al-tres usos, o la generació del mínim de residus possible.

Per aconseguir aquesta harmonia de màxima orquestració entre la visió tècnica, arquitectònica i d’usos, en els últims anys, sistemes com el BIM o, el que és el mateix, la recreació virtual i en tres dimensions dels espais abans que siguin una realitat permet, com qui fa servir un llapis i una goma d’esborrar, visualitzar i, si cal, esmenar planteja-ments abans que es col·loqui la primera pedra. 

Publicat: 01/02/2018

Etiquetes:Espai Barça Amsterdam ArenA Enginyeria smart cities living lab sostenibilitat

Comparteix a
Cap vot de moment

Articles relacionats

Els EIC signen un conveni de col·laboració amb el FC Barcelona per a treballar en l'Espai Barça

  • 28/04/2017

L'Associació d'Enginyers Industrials de Catalunya (AEIC), el Col·legi d'... Llegir més

“La meva funció es basa en aconseguir que la roda no pari de girar”

  • 09/12/2016

Entrevistem David Cano, enginyer industrial, MBA per ESADE i coordinador del... Llegir més