La Façana del Naixement de la Sagrada Família, en 3D

El Laboratori Virtual d’Innovació Modelant l’Arquitectura i la Ciutat (VIMAC), de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona (ETSAB) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha dut a terme un model arquitectònic de la Façana del Naixement de la Sagrada Família, un element patrimonial i una de les façanes més antigues del temple, a més d’estar declarada patrimoni arquitectònic mundial per la UNESCO. Aquest model inclou, per exemple, l’interior del pòrtic del temple, que ja es va rehabilitar durant els anys de cobertura de la basílica al 2010.

El model arquitectònic s’ha dut a terme a través de diverses metodologies, com  l’escàner làser, la fotogrametria i la tipografia. També han hagut de recórrer a la utilització d’equips d’alta precisió (l’ús de plataformes) i càmeres fotogràfiques penjades (amb les grues de construcció de la basílica) davant les  dificultats d’alçada i accés a tots els racons de la façana.

El resultat ha estat l’obtenció d’un model arquitectònic de núvol de punts tridimensionals de la façana juntament amb una representació fotogràfica amb una resolució de 5 mil·límetres pel conjunt de la façana i de 2.000 mil·límetres pels terminals que rematen les torres.

D’aquesta manera, s’ha pogut obtenir una visió detallada de l’estat de conservació actual de la façana, a més de poder dur a terme un estudi de la geometria arquitectònica. El projecte també es pot considerar com a un suport de documentació de referència per a treballs de conservació, rehabilitació, manteniment i reforma o difusió de la pròpia construcció.

El projecte està dirigit per la catedràtica Pilar García-Almirall, directora del VIMAC, i Juan Corso Sarmiento, el coordinador tècnic del VIMAC. Mentre que el projecte d’aixecament de la façana ha estat dirigida per l’arquitecte David Puig Bermejo.

 

Publicat: 13/03/2018

Etiquetes:UPC VIMAC escàner laser fotogrametria tipografia Sagrada Familia Façana de Naixement model arquitectònic 3D

Comparteix a
Cap vot de moment

Articles relacionats

Neix un nou postgrau en Escenificació i Tecnologia Digital

  • 04/07/2019

L’Escola de Telecomunicació de Barcelona de la Universitat Politècnica de... Llegir més

Drons per salvar vides a la Mediterrània

  • 18/06/2019

El projecte FREEDA està destinat al desenvolupament d'un dron de reconeixement... Llegir més