La Façana del Naixement de la Sagrada Família, en 3D

El Laboratori Virtual d’Innovació Modelant l’Arquitectura i la Ciutat (VIMAC), de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona (ETSAB) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha dut a terme un model arquitectònic de la Façana del Naixement de la Sagrada Família, un element patrimonial i una de les façanes més antigues del temple, a més d’estar declarada patrimoni arquitectònic mundial per la UNESCO. Aquest model inclou, per exemple, l’interior del pòrtic del temple, que ja es va rehabilitar durant els anys de cobertura de la basílica al 2010.

El model arquitectònic s’ha dut a terme a través de diverses metodologies, com  l’escàner làser, la fotogrametria i la tipografia. També han hagut de recórrer a la utilització d’equips d’alta precisió (l’ús de plataformes) i càmeres fotogràfiques penjades (amb les grues de construcció de la basílica) davant les  dificultats d’alçada i accés a tots els racons de la façana.

El resultat ha estat l’obtenció d’un model arquitectònic de núvol de punts tridimensionals de la façana juntament amb una representació fotogràfica amb una resolució de 5 mil·límetres pel conjunt de la façana i de 2.000 mil·límetres pels terminals que rematen les torres.

D’aquesta manera, s’ha pogut obtenir una visió detallada de l’estat de conservació actual de la façana, a més de poder dur a terme un estudi de la geometria arquitectònica. El projecte també es pot considerar com a un suport de documentació de referència per a treballs de conservació, rehabilitació, manteniment i reforma o difusió de la pròpia construcció.

El projecte està dirigit per la catedràtica Pilar García-Almirall, directora del VIMAC, i Juan Corso Sarmiento, el coordinador tècnic del VIMAC. Mentre que el projecte d’aixecament de la façana ha estat dirigida per l’arquitecte David Puig Bermejo.

 

Publicat: 13/03/2018

Etiquetes:UPC VIMAC escàner laser fotogrametria tipografia Sagrada Familia Façana de Naixement model arquitectònic 3D

Comparteix a
Cap vot de moment

Articles relacionats

El projecte “Detecció de situacions perilloses via Machine learning” guanya el Case Study de l’ETSEIB

  • 14/03/2018

“Els humans podem atribuir perill a una situació en fraccions de segons i... Llegir més

La 3a edició del Hackaton Mobility BCN arriba a la ciutat per dissenyar la mobilitat del futur

  • 02/03/2018

El passat mes de març, la UPC va rebre la III Edició de la Hackathon Mobility... Llegir més

La UPC participa en el Festival YoMo

  • 27/02/2018

Entrar en el món de la realitat virtual, pilotar un dron, descobrir la... Llegir més