FA ELECTRIC, un projecte per investigar nous materials amb propietats elèctriques

Realitzar, en un únic pas, peces amb sensors que generin un senyal elèctric amb precisió mecànica. Aquest és l’objectiu de FA ELECTRIC, un projecte enfocat a aprofitar els avantatges de la fabricació additiva. Els sensors es fabricaran al mateix temps que es produeix la peça i amb un mateix equip enlloc de ser integrats posteriorment. Amb aquesta tècnica, les fases de fabricació del sensor es redueixen de sis a una.

La fabricació additiva ja és una alternativa real als processos de transformació convencionals, ja que suposa una reducció del temps de llançament d’un producte al mercat, augmenta la rapidesa en el processos, permet la personalització de peces amb flexibilitat tant de disseny com de fabricació i estalvia el material de motlles o cunyes.

El suposa obrir les portes a una gran versatilitat en les aplicacions de sectors com el de la joguina, el calçat esportiu, el mèdic o l’electrònic. L’ITE (Instituto Tecnológico de la Energía) i AIMPLAS (Instituto Tecnológico del Plástico), membres de la xarxa REDIT, hi participen impulsant tres factors fonamentals: el desenvolupament i l’ús de materials amb propietats elèctriques (conductivitat) i mecàniques (elasticitat); l’activació elèctrica de materials aïllants per dotar-los de piezoelectricitat, i la fabricació integrada del conjunt. En un sol pas, —mitjançant la fabricació additiva— a partir del disseny d’una impressora 3D modificada, seria possible la fabricació de peces simultàniament a l’activació elèctrica les parts que hagin d’actuar com a sensors.

De moment, aquesta iniciativa ha aconseguit activar elèctricament els sensors. Paral·lelament, s’està treballant amb materials convencionals plàstics fabricats per a la impressió 3D per analitzar-ne el comportament.
 

Publicat: 27/10/2016

Etiquetes:projecte elèctriques FA ELECTRIC sensors peces fabricació additiva

Comparteix a
Mitja: 5 (1 vote)

Articles relacionats

La primera carretera solar del món proveeix d’energia l’enllumenat públic d’un poble de 5.000 habitants

  • 29/12/2016

L’aplicació de l’energia fotovoltaica ha assolit una altra fita important a... Llegir més

Arrenca el projecte d'adaptació al canvi climàtic de l'Espai Català Transfronterer

  • 22/12/2016

El projecte europeu ECTAdapt, un programa de tres anys liderat per la... Llegir més