FA ELECTRIC, un projecte per investigar nous materials amb propietats elèctriques

Realitzar, en un únic pas, peces amb sensors que generin un senyal elèctric amb precisió mecànica. Aquest és l’objectiu de FA ELECTRIC, un projecte enfocat a aprofitar els avantatges de la fabricació additiva. Els sensors es fabricaran al mateix temps que es produeix la peça i amb un mateix equip enlloc de ser integrats posteriorment. Amb aquesta tècnica, les fases de fabricació del sensor es redueixen de sis a una.

La fabricació additiva ja és una alternativa real als processos de transformació convencionals, ja que suposa una reducció del temps de llançament d’un producte al mercat, augmenta la rapidesa en el processos, permet la personalització de peces amb flexibilitat tant de disseny com de fabricació i estalvia el material de motlles o cunyes.

El suposa obrir les portes a una gran versatilitat en les aplicacions de sectors com el de la joguina, el calçat esportiu, el mèdic o l’electrònic. L’ITE (Instituto Tecnológico de la Energía) i AIMPLAS (Instituto Tecnológico del Plástico), membres de la xarxa REDIT, hi participen impulsant tres factors fonamentals: el desenvolupament i l’ús de materials amb propietats elèctriques (conductivitat) i mecàniques (elasticitat); l’activació elèctrica de materials aïllants per dotar-los de piezoelectricitat, i la fabricació integrada del conjunt. En un sol pas, —mitjançant la fabricació additiva— a partir del disseny d’una impressora 3D modificada, seria possible la fabricació de peces simultàniament a l’activació elèctrica les parts que hagin d’actuar com a sensors.

De moment, aquesta iniciativa ha aconseguit activar elèctricament els sensors. Paral·lelament, s’està treballant amb materials convencionals plàstics fabricats per a la impressió 3D per analitzar-ne el comportament.
 

Publicat: 27/10/2016

Etiquetes:projecte elèctriques FA ELECTRIC sensors peces fabricació additiva

Comparteix a
Mitja: 5 (1 vote)

Articles relacionats

Un robot Autònom desmantellarà estructures d’amiant

  • 27/07/2018

Un grup d’experts treballa en el projecte Bots2Rec, un robot que desmantella l... Llegir més

Red Shark, un trimarà aquàtic creat per un enginyer de Roses

  • 20/07/2018

El trimarà és un vehicle flotant molt estable que està integrat per 3 cossos:... Llegir més

6 projectes per entendre què és l'enginyeria

  • 01/06/2018

Els casos de referència que es presenten cada any a la Diada de l’Enginyer... Llegir més