Els estudiants més joves s’alien amb els robots a diversos campus de la UPC

Experimentar amb colònies de robots, aprendre a programar-los, conèixer com funcionen les cèl·lules robotitzades o veure com els autòmats poden contribuir a la ciència són algunes de les experiències que un miler d’alumnes inscrits podran viure durant la Setmana de la Robòtica de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), del 16 al 18 de febrer a diversos campus. La setmana culminarà amb les competicions de robots programats per estudiants de primària i secundària en el marc de la FIRST LEGO League, el 18 de febrer a Barcelona.

Del 16 al 18 de febrer, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) organitza la Setmana de la Robòtica, una iniciativa que vol apropar el món de la robòtica als estudiants més joves. Durant aquests tres dies, alumnes de primària i secundària, així com de batxillerat i cicles formatius de grau superior (CFGS) podran assistir a tallers i activitats vinculades amb els robots des de vessants diverses, que van des de cursos d’introducció a la programació i al disseny de robots, fins a experimentar amb microrobots que han de resoldre, individual o col·lectivament, determinats reptes o situacions en una hipotètica comunitat formada per aquests petits autòmats.

També podran veure com una cèl·lula robotitzada és capaç de classificar adequadament les peces que surten d’un cinta transportadora, així com les utilitats dels robots i de la impressió en 3D en medicina i salut, en l’esport o en la indústria.

La Setmana de la Robòtica tindrà lloc a centres docents, laboratoris i instituts de la UPC, que mostraran als nois i noies inscrits el funcionalment i els projectes en què treballen. S’oferiran conferències divulgatives dedicades a la robòtica col·laborativa i a com ha evolucionat l’automatització en el camp de la rehabilitació i l’assistència a les persones amb discapacitat.

Per municipis i campus, a Barcelona hi participen l’Escola d’Enginyeria de Barcelona Est (EEBE), ubicada al Campus Diagonal-Besòs; l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Telecomunicació de Barcelona (ETSETB) i la Facultat d’Informàtica de Barcelona (FIB), al Campus Nord, i al Campus Sud l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona (ETSEIB) i l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (IRI).

També hi participen l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa (EPSEM), l’Escola Superior d’Enginyeres Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) i l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Vilanova i la Geltrú (EPSEVG), que acollirà una mostra per difondre treballs fi de grau, vídeos i llibres dedicats als robots. El programa, les inscripcions i els horaris de la Setmana de la Robòtica a la UPC es poden consultar aquí

Uns 200 estudiants, al torneig de la FIRST LEGO League 

La competició de programació FIRST LEGO League (FLL) també te un espai en la Setmana de la Robòtica de la UPC que, per segon any consecutiu, serà una de les seus del Torneig Classificatori FLL. Vint equips d’estudiants de primària i secundària s’enfrontaran amb els seus robots LEGO per resoldre uns reptes determinats.

El tret de sortida del torneig, que tindrà lloc el 18 de febrer, a l’edifici Vèrtex (plaça Eusebi Güell, 6, Barcelona), serà la inauguració i la presentació dels projectes científics, a les 9.30 h. Posteriorment, els equips programaran i competiran, en paral·lel, en diferents espais i a l’auditori de l’edifici. En l’edició d’enguany, els  gairebé 200 joves programadors han de resoldre, amb els seus petits robots, el repte anomenat l’ANIMAL ALLIES, que consisteix en millorar les interaccions de les persones amb els animals. Els equips participants a hauran de pensar en les persones i en els animals com aliats, en l’intent de trobar una vida millor per a tots, profunditzant en els seus vincles emocionals.

Els 20 equips, formats per nois i noies  d’entre 10 i 16 anys, procedeixen de centres de primària i secundària, 14 dels quals són de la ciutat de Barcelona, tres de Sant Cugat del Vallès, un d’Arenys de Munt, un  d’Esplugues de Llobregat i un altre de Sant Joan Despí.

Els participants en el torneig, a més de defensar el seu projecte científic, dissenyaran, construiran i programaran robots utilitzant la tecnologia LEGO® MINDSTORMS®. La intenció és que els joves investiguin i resolguin desafiaments científics actuals, apliquin conceptes matemàtics i científics en la vida real, desenvolupin habilitats i competències com el treball en equip, la resolució de problemes i la comunicació, i participin i es diverteixin en el torneig. 

Exhibició de robots programats per estudiants i lliurament de premis

A les 13.30 h del mateix dissabte s’exhibiran els robots participants i, tot seguit, tindrà lloc la cerimònia de lliurament de premis als equips guanyadors i la cloenda de l’acte. El guanyador d’aquest Torneig Classificatori FLL a la UPC accedirà a la Gran Final FLL Espanya, que se celebrarà el 18 de març a Logronyo. Els premiats en aquesta final tindran l’oportunitat de participar en diferents tornejos internacionals.

FIRST LEGO League està impulsada a Espanya des de l’any 2006 per la Fundació Scientia, entitat sense ànim de lucre que promou les vocacions científiques i tecnològiques i el desenvolupament de competències i habilitats a través de la participació dels joves en aquest torneig, que compta amb la col·laboració d’universitats i parcs tecnològics que treballen en més de 24 ciutats del territori espanyol. Aquest any, se celebren 31 torneigs classificatoris FIRST LEGO League a Espanya i hi participen 1.600 equips i 2.500 voluntaris. Fundación Princesa de Girona i LEGO Education ROBOTIX són aliats estratègics del programa.

Publicat: 09/02/2017

Etiquetes:robòtica UPC

Comparteix a
Cap vot de moment

Articles relacionats

Enginyeria al servei de la llar

  • 17/09/2018

Un exemple quotidià com l’arribada de la fibra òptica a pobles i ciutats ens... Llegir més

Tendències en robòtica 4.0

  • 11/07/2018

El mes d’abril passat es va celebrar una nova edició de la Hannover Messe, la... Llegir més