Un equip de la UPV i del CSIC guanya el 10è Premi Duran Farell d'Investigació Tecnològica

Un equip d'investigadors de l'Institut de Tecnologia Química (ITQ), centre mixt de la Universitat Politècnica de València (UPV) i del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) és el guanyador de la desena edició del Premi Pere Duran Farell d'Investigació Tecnològica, un reconeixement que atorga el Consell Social de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) en col·laboració amb GAS NATURAL FENOSA.

El guardó, dotat aquest any amb 20.000 euros, té per objectiu incentivar l'excel·lència investigadora, mitjançant el reconeixement de la qualitat d'un treball de recerca dut a terme a Espanya en el camp de la tecnologia durant els darrers tres anys. 

El projecte guanyador d'aquest any s'anomena "Nanomaterials per a la separació de gasos: Membranes polimèriques de matriu mixta basades en nanolàmines metall-orgàniques" i ha estat portat a terme des de l'ITQ (UPV-CSIC) sota la direcció del doctor Francesc Xavier Llabrés i Xamena, científic titular del CSIC.

El projecte s'emmarca dins el camp de la separació de gasos mitjançant l'ús de membranes mixtes, concretament, per a l'eliminació selectiva de CO2, una problemàtica vinculada a l'efecte hivernacle i l'escalfament global. Concretament, s'ha desenvolupat i caracteritzat l'ús de materials metall-orgànics (MOF - Metal Organic Frameworks) en forma de nano-làmines, per tal d'optimitzar la distribució i disposició de material porós. S'han aconseguit, així, unes membranes ultrafines altament eficients i flexibles que tenen aplicació no només en l'eliminació de CO2, sinó també en altres camps com en la fabricació de cèl·lules solars, teixits sintètics o envasos intel·ligents per a aliments, així com pantalles tàctils i dispositius lluminosos tipus OLED.

El jurat ha valorat la trajectòria del projecte, així com el seu caràcter innovador dins l'àmbit de la tecnologia i la seva contribució a la ciència, a més del seu potencial econòmic i impacte social. També s'ha destacat la col·laboració amb altres investigadors d'institucions internacionals com la Universitat Tecnològica de Delft i l'Institut Max Planck.

Publicat: 12/09/2016

Etiquetes:innovació tecnològica premi duran farell UPC Universitat Politecnica Catalunya gas natural fenosa gas natural UPV universitat politecnica valencia CSIC

Comparteix a
Cap vot de moment

Articles relacionats

Desenvolupen una aplicació de telemedicina per controlar les teràpies de ventilació mecànica als pacients

  • 17/06/2019

L’empresa OXIGEN salud, el centre tecnològic Eurecat (membre de Tecnio) i IRB... Llegir més

La NASA i el MIT creen un avió amb ales flexibles que canviaran per fer el vol més eficient

  • 09/04/2019

Investigadors de l'Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT) i la NASA han... Llegir més

Creen un nou convertidor de freqüència amb un grau de protecció i prestacions elevat

  • 16/02/2018

L’empresa Bonfiglioli ha presentat el nou model del convertidor de freqüència... Llegir més