Els EIC i la indústria 4.0

La transformació digital de l’anomenada Quarta Revolució Industrial, indústria 4.0 o indústria connectada acaba tot just de començar. Deixant de banda el debat teòric sobre si cal definir aquesta nova etapa com una revolució o una evolució, és inqüestionable que som davant d’un canvi de tipus paradigmàtic protagonitzat per tecnologies disruptives. I l’estem vivint en una època caracteritzada per la globalització i un ritme vertiginós de transmissió de la informació. Per tot plegat, esdevé difícil copsar una panoràmica de 360º i ser conscients de tot allò que és susceptible de canviar i que, de fet, ja està canviant.

No obstant això, podem anar trobant pistes i contingut de valor en les dues fires de referència mundial del sector industrial i la digitalització. La primera ens trasllada fins a Alemanya, a la Hannover Messe. La segona la tenim molt més propera. Només hem d’anar fins a Barcelona per assistir a l’IoT Solutions World Congress, que enguany celebra la seva edició del 25 al 27 d’octubre.

Tanmateix, hi ha moltes empreses que ja estan implementant solucions tecnològiques vinculades amb la indústria 4.0. Gegants com IBM, Microsoft, General Electric o Gestamp, o projectes impulsats per pimes, com Libelium i Polibol. Per tant, tinguem clar que la capacitat de transformació de la indústria 4.0 és transversal i afecta qualsevol tipus d’empresa o fàbrica.

Aquests conceptes importants van ser alguns dels analitzats en la primera edició del Fòrum Indústria 4.0, organitzat pels Enginyers Industrials de Catalunya el 10 de juny a l’Espai Endesa. Aquesta jornada ha posat de manifest la importància que entitats professionals com el Col·legi Oficial d’Enginyers Industrials de Catalunya i l’Associació d’Enginyers Industrials actuïn com a tractors i transmissors del canvi que portarà cap a la fàbrica del futur.

Quins sectors tecnològics impulsaran aquesta transformació? Robòtica, embedded/IoT, fabricació additiva/3D, intralogística i software d’integració. Estiguem atents a cadascun d’ells per no perdre el tren de la innovació i la tecnologia.

 

Publicat: 21/06/2016

Etiquetes:industria 4.0 EIC col·legi enginyers industrials catalunya hannover messe IoT solutions woorld congress robòtica tecnologia connectivitat

Comparteix a
Cap vot de moment

Articles relacionats

Tendències en robòtica 4.0

  • 11/07/2018

El mes d’abril passat es va celebrar una nova edició de la Hannover Messe, la... Llegir més

El SIL 2018 reivindica el rol de la logística com un dels motors de l’economia mundial

  • 20/06/2018

SIL BARCELONA va reunir més de 650 empreses de les quals els 40% eren... Llegir més

La transformació digital de les organitzacions

  • 14/06/2018

El passat 23 de maig, el Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya va... Llegir més