Edificis monitoritzats per satèl·lit a temps real

Conèixer en temps real el moviment de l'estructura d'un edifici és fonamental per gestionar els riscos que els poden afectar davant els diferents fenòmens naturals. Un estudi desenvolupat per la Universitats Politècniques de Madrid i de València ha desenvolupat un algoritme que proporciona una millora el control del moviment en temps real d'estructures constructives basant-se en tècniques d'observació via satèl·lit.

Els investigadors d’aquestes dues universitats han dissenyat una nova metodologia que han aplicat a la monitorització contínua de l'edifici Torre Espacio (Cuatro Torres Business Area, Madrid). Durant més d'un any, es van capturar dades cada 5 segons i es va calcular el posicionament cada 25 segons. Totes aquestes dades es van visualitzar a través d'un App en la qual, en temps real, apareix la posició de cadascuna de les antenes GNSS ubicades al terrat de l’edifici. El sistema permet un control del moviment, amb més precisió i fiabilitat, i això facilita l'anàlisi científic i sistemàtic de la dinàmica general d'estructures constructives. A més, l'avaluació contínua del desplaçament de l'edifici pot permetre comprovar com respon als supòsits estructurals calculats en el projecte del seu disseny.

L'algoritme desenvolupat pels investigadors de la UPM i la UPV ha estat guardonat amb el 3r premi en la fase regional de la Competició Europea de Navegació per Satèl·lit, organitzada, entre d’altres, per l'Agència Espacial Europea (ESA).

Publicat: 21/12/2018

Etiquetes:estructura edifici Universitat Politecnica de Madrid UPV

Comparteix a
Cap vot de moment

Articles relacionats

Els enginyers encarregats de tenir cura de la torre de Pisa l’estan redreçant lentament

  • 20/12/2018

L’equip d’experts que supervisa el moviment de la torre de Pisa, un dels... Llegir més

La Catalunya industrial

  • 12/01/2017

Catalunya és, principalment, un país industrial. I ho és per diferents motius... Llegir més