La demanda d'enginyers creix a curt termini

Amb l'objectiu d'analitzar i recaptar informació sobre la situació del mercat laboral espanyol pel que fa a l'àmbit de l'enginyeria, el Consejo General de Colegios de Graduados y Ingenieros Técnicos Industriales (COGITI) ha elaborat un informe en aquest sentit en el qual ha comptat amb més de 400 empreses usuàries del portal i 350 enginyers procedents de diferents sectors, àmbits professionals i graus de responsabilitat.

En línies generals, la percepció dels enginyers enquestats difereix de les previsions que tenen les empreses que ofereixen d'ocupació. Mentre el 51% dels enginyers pensa que la situació laboral està estancada des de l'inici de crisi econòmica i un 26% indica que la situació és dolenta i hi ha poques oportunitats per a ells, les empreses es mostren més optimistes, i fins i tot un 50% d'elles preveu que la demanda i el reclutament d'enginyers creixerà a curt termini, seguit d'un 27,8% que considera que ho farà a mitjà termini.

En el cas concret de les empreses enquestades, un 77,8% té previst contractar enginyers en els propers mesos, seguint la tendència habitual de la companyia i les bones previsions del mercat de treball en l'àmbit de l'enginyeria.

Quant als perfils més sol·licitats, prenent com a referència els anys d'experiència professional, un 47,2% de les empreses van indicar que buscaven enginyers de tots els nivells (junior, sènior, advanced i expertise) mentre que un 30,6% va assenyalar que cerca un perfil sènior. D'altra banda, és remarcable que gairebé un 14% de les empreses enquestades busquessin enginyers junior per incorporar-los a les seves plantilles.

Per la seva banda, des del punt de vista dels candidats, aconseguir una entrevista de treball adaptada al seu perfil els suposa haver d'enviar a les empreses un nombre considerable de currículum vitae. El 75% dels enquestats assegura que necessita remetre almenys 20 CV per obtenir una entrevista laboral, i pel 55% d'ells ha estat necessari enviar fins i tot més de 30.

Mobilitat internacional

Un 80% dels enginyers enquestats estaria disposat a treballar fora d'Espanya, a qualsevol país que pugui oferir-los una oportunitat per desenvolupar la seva carrera professional. Malgrat això, gairebé la meitat dels enquestats no està buscant actualment ocupació a l'estranger, encara que un 12% sí reconeix haver-ho fet en el passat, i un 18% s'ho ha plantejat en alguna ocasió.

Per la seva banda, les empreses es mostren també optimistes en el retorn a Espanya dels enginyers expatriats. D'aquesta manera, un 70% d'elles pensa que els professionals espanyols retornaran a mitjà o llarg termini.

Després d'aquest primer acostament a la situació del mercat laboral de l'enginyeria a Espanya, el COGITI està treballant en l'elaboració d'una guia laboral de l'enginyeria que documenti les diferents tendències, trets, oportunitats existents, bandes salarials, etc., que puguin ser d'interès per a les empreses i els professionals.

Perfil de les empreses enquestades

La mostra de les empreses que han respost a l'enquesta realitzada pel portal Proempleoingenieros.es revela que gairebé un 20% d'elles treballa en el sector de la consultoria, seguit d'un 17% que ho fa en l'àmbit industrial, i un 13% que es dedica al camp de la construcció. La resta de les empreses es reparteix majoritàriament entre els sectors de la tecnologia (8,5%), les energies renovables (6,4%) i l'automoció (4,23%).

Si analitzem la seva grandària, el 51% de les empreses són petites (33,3%) o mitjanes (27,8%), mentre que el percentatge restant es divideix entre microempreses o grans empreses, ambdues categories amb el mateix percentatge del 19,4%.

Pel que fa al lloc on treballen principalment les empreses, un 64% va respondre que ho feia íntegrament a Espanya, i només un 16,7% exerceix la seva labor en la resta de països de la Unió Europea, seguit d'un 5,6% que ho fa a Amèrica Llatina.

TEXT: REDACCIÓ // FOTOGRAFIA: IMATGE D'ARXIU

Publicat: 14/03/2016

Etiquetes:mercat laboral feina enginyer cerca feina mercat laboral enginyeria

Comparteix a
Cap vot de moment

Articles relacionats

Els primers salaris dels joves enginyers

  • 29/11/2017

Parlant de joves enginyers i la seva primera ocupació, és una obvietat que mai... Llegir més

Alstom ofereix 45 places a joves recentment titulats en el marc de l’Alstom Talent Energy

  • 18/09/2017

Alstom Espanya ha llançat, juntament amb la Fundació Universitat-Empresa, una... Llegir més

Dignitat per al treball i desenvolupament sostenible i saludable: II Fòrum Internacional Delta de l'Ebre-BCN

  • 04/09/2017

Parlar d'excel·lència, salut empresarial i sostenibilitat, elements vitals en... Llegir més