Creen un aparell que purifica l'aire i genera electricitat al mateix temps

S'ha inventat un aparell que purifica l'aire i, a la vegada, genera energia. Perquè el dispositiu funcioni, només cal exposar-lo a la llum. Aquest avanç tecnològic és obra d'investigadors de la Universitat d'Anvers i de la de Lovaina, ambdues a Bèlgica.

El procés funciona mitjançant el petit aparell, que inclou dos cubicles separats per una membrana. L'aire és purificat en un costat, mentre que en l'altre es produeix gas hidrogen a partir d'una part dels productes de degradació. Aquest gas hidrogen pot ser emmagatzemat i usat més tard com a combustible. De fet, ja hi ha autobusos que circulen gràcies a ell.

Amb aquest avanç, l'equip de Sammy Verbruggen aspira a satisfer dues necessitats socials importants: netejar l'aire i produir energia alternativa. El cor de la solució resideix en la membrana, on els investigadors utilitzen nanomaterials molt específics. Aquests catalitzadors són capaços de produir hidrogen i descompondre les substàncies contaminants de l'aire. En el passat, dispositius semblants es feien servir principalment per extreure hidrogen de l'aigua. Verbruggen i els seus companys han descobert ara que l'obtenció d'hidrogen és també possible, i de forma encara més eficient, servint-se de l'aire contaminat. Sembla un procés complex, però a efectes pràctics no ho és en absolut: només cal exposar l'aparell a la llum.

L'equip de Verbruggen està actualment treballant amb prototips de tan sols uns pocs centimetres quadrats. En una etapa posterior, i si tot va bé, aquesta tecnologia arribarà a una escala major, fins al punt que serà pràctic utilitzar-la a la indústria. Verbruggen i els seus col·laboradors estan treballant també en la millora dels materials emprats en el dispositiu, de manera que les noves versions puguin fer servir la llum solar de manera més eficient per desencadenar les reaccions desitjades.

 

Publicat: 21/08/2017

Etiquetes:recerca medi ambient electricitat Enginyeria

Comparteix a
Cap vot de moment

Articles relacionats

La Facultat de Nàutica de Barcelona inaugura noves instal·lacions a la Nova Bocana del Port de Barcelona

  • 19/03/2019

La Facultat de Nàutica de Barcelona de la UPC ha inaugurat noves instal·... Llegir més

La gamificació, el joc per millorar l’experiència i fidelitzar en turisme

  • 14/03/2019

El joc és una activitat important per als més petits però ens atreu a totes... Llegir més

Investigadors de la UPC, BASF i el Sincrotró ALBA proposen una metodologia per millorar la resistència del formigó

  • 12/03/2019

La preparació de morter i formigó és un procés complex, en el qual intervenen... Llegir més