Creen un aparell que purifica l'aire i genera electricitat al mateix temps

S'ha inventat un aparell que purifica l'aire i, a la vegada, genera energia. Perquè el dispositiu funcioni, només cal exposar-lo a la llum. Aquest avanç tecnològic és obra d'investigadors de la Universitat d'Anvers i de la de Lovaina, ambdues a Bèlgica.

El procés funciona mitjançant el petit aparell, que inclou dos cubicles separats per una membrana. L'aire és purificat en un costat, mentre que en l'altre es produeix gas hidrogen a partir d'una part dels productes de degradació. Aquest gas hidrogen pot ser emmagatzemat i usat més tard com a combustible. De fet, ja hi ha autobusos que circulen gràcies a ell.

Amb aquest avanç, l'equip de Sammy Verbruggen aspira a satisfer dues necessitats socials importants: netejar l'aire i produir energia alternativa. El cor de la solució resideix en la membrana, on els investigadors utilitzen nanomaterials molt específics. Aquests catalitzadors són capaços de produir hidrogen i descompondre les substàncies contaminants de l'aire. En el passat, dispositius semblants es feien servir principalment per extreure hidrogen de l'aigua. Verbruggen i els seus companys han descobert ara que l'obtenció d'hidrogen és també possible, i de forma encara més eficient, servint-se de l'aire contaminat. Sembla un procés complex, però a efectes pràctics no ho és en absolut: només cal exposar l'aparell a la llum.

L'equip de Verbruggen està actualment treballant amb prototips de tan sols uns pocs centimetres quadrats. En una etapa posterior, i si tot va bé, aquesta tecnologia arribarà a una escala major, fins al punt que serà pràctic utilitzar-la a la indústria. Verbruggen i els seus col·laboradors estan treballant també en la millora dels materials emprats en el dispositiu, de manera que les noves versions puguin fer servir la llum solar de manera més eficient per desencadenar les reaccions desitjades.

 

Publicat: 21/08/2017

Etiquetes:recerca medi ambient electricitat Enginyeria

Comparteix a
Cap vot de moment

Articles relacionats

Desenvolupen un nou material per fabricar aïllants del calçat reutilitzant pneumàtics

  • 23/08/2019

Es calcula que unes 300.000 tones de pneumàtics passen a estar fora d’ús a l’... Llegir més

Aplicaran neurociència i Intel·ligència Artificial en el disseny de nous productes alimentaris

  • 29/07/2019

El centre tecnològic Eurecat (membre de Tecnio) participa en el projecte... Llegir més

Un robot submarí per explorar mines abandonades

  • 26/07/2019

Només a Europa hi ha al voltant de 30.000 llocs miners tancats, molts dels... Llegir més