Creen un aparell que purifica l'aire i genera electricitat al mateix temps

S'ha inventat un aparell que purifica l'aire i, a la vegada, genera energia. Perquè el dispositiu funcioni, només cal exposar-lo a la llum. Aquest avanç tecnològic és obra d'investigadors de la Universitat d'Anvers i de la de Lovaina, ambdues a Bèlgica.

El procés funciona mitjançant el petit aparell, que inclou dos cubicles separats per una membrana. L'aire és purificat en un costat, mentre que en l'altre es produeix gas hidrogen a partir d'una part dels productes de degradació. Aquest gas hidrogen pot ser emmagatzemat i usat més tard com a combustible. De fet, ja hi ha autobusos que circulen gràcies a ell.

Amb aquest avanç, l'equip de Sammy Verbruggen aspira a satisfer dues necessitats socials importants: netejar l'aire i produir energia alternativa. El cor de la solució resideix en la membrana, on els investigadors utilitzen nanomaterials molt específics. Aquests catalitzadors són capaços de produir hidrogen i descompondre les substàncies contaminants de l'aire. En el passat, dispositius semblants es feien servir principalment per extreure hidrogen de l'aigua. Verbruggen i els seus companys han descobert ara que l'obtenció d'hidrogen és també possible, i de forma encara més eficient, servint-se de l'aire contaminat. Sembla un procés complex, però a efectes pràctics no ho és en absolut: només cal exposar l'aparell a la llum.

L'equip de Verbruggen està actualment treballant amb prototips de tan sols uns pocs centimetres quadrats. En una etapa posterior, i si tot va bé, aquesta tecnologia arribarà a una escala major, fins al punt que serà pràctic utilitzar-la a la indústria. Verbruggen i els seus col·laboradors estan treballant també en la millora dels materials emprats en el dispositiu, de manera que les noves versions puguin fer servir la llum solar de manera més eficient per desencadenar les reaccions desitjades.

 

Publicat: 21/08/2017

Etiquetes:recerca medi ambient electricitat Enginyeria

Comparteix a
Cap vot de moment

Articles relacionats

Ctrl4enviro, visió artificial al servei de l’eficiència energètica

  • 24/12/2018

L’objectiu de Ctrl4enviro, una spin-off de la Universitat Autònoma de... Llegir més

Les xarxes socials posen la ciència i la tecnologia a l’abast de tothom

  • 07/03/2018

Un cop tenim les conclusions o els resultats d’una mostra o experiment amb... Llegir més

La 3a edició del Hackaton Mobility BCN arriba a la ciutat per dissenyar la mobilitat del futur

  • 02/03/2018

El passat mes de març, la UPC va rebre la III Edició de la Hackathon Mobility... Llegir més