Catalunya és el territori amb més xarxes de climatització de l’Estat

Catalunya és el territori de l’Estat espanyol amb més xarxes de climatització instal·lades, un total de 103 sobre un total de 306. Aquesta és una de les dades principals que es desprenen del cens de l’any 2016 elaborat per l’ADHAC (Asociación de Redes de Calor y Frío) que s’ha fet públic en un acte a Barcelona organitzat conjuntament amb el CEEC (Clúster d’Eficiència Energètica de Catalunya).

L’estudi també detalla que a Catalunya hi ha 97 xarxes de calor instal·lades i només 6 de calor i fred que, en canvi, generen molta més potència instal·lada (381 MW) en comparació amb les de calor (54,87 MW). Pel que fa al nombre d’instal·lacions, hi ha un percentatge superior de clients del sector terciari (81,07%), seguit de l’industrial (10,68%) i el residencial (8,25%). Segons la potència instal·lada, també predomina el sector terciari (37,62%) que té molt a prop l’industrial (32,83%) i el residencial (29,55%). Les 103 xarxes catalanes censades es distribueixen geogràficament de la següent manera: 65 instal·lacions a Barcelona (422,33 MW), 23 a Girona (7,58 MW), 11 a Lleida (4,91 MW) i 4 a Tarragona (1,05 MW).

Assumpta Farran, directora de l'Institut Català de l'Energia (ICAEN), ha destacat la coincidència de la celebració de la jornada amb la presentació del paquet de mesures d’energia neta per part de la Comissió Europea i, alhora, del document de bases de la transició energètica fet públic per la Generalitat de Catalunya. Tots dos documents inclouen les xarxes de climatització com un instrument molt útil per a la millora de l’eficiència energètica. Aquest fet comporta que “totes dues institucions ens dirigim cap a una mateixa direcció, la de l’energia neta” ha afirmat Farran. La màxima responsable de l’ICAEN també ha explicat que el model energètic “està canviant molt de pressa amb la irrupció de tres nous actors: la pobresa energètica, la digitalització del sistema i la voluntat del ciutadà de participar en aquest nou model”.

Miguel A. Armesto, president de l’ADHAC i director general de San José Energía y Medio Ambiente, ha admès que “la presència de les xarxes de calor i fred a Espanya és encara testimonial. Només d’un 1% si la comparem amb la mitjana europea que se situa entre el 4,5 i el 5%". Armesto ha subratllat que “Catalunya és el territori on s'han donat els primers passos” en aquesta tipologia d’instal·lacions tenint en compte que és la comunitat que acull les xarxes més grans".

Francesc Ribera, gerent del CEEC, ha fet èmfasi en "la voluntat d’aquest clúster de col·laborar en totes aquelles iniciatives que permetin l’impuls de l’eficiència energètica, com és el cas de les xarxes de climatització".

Publicat: 14/12/2016

Etiquetes:eficiència energética Clúster eficiència energètica Catalunya CEEC ADHAC Asociacion Redes Calor Frio

Comparteix a
Cap vot de moment

Articles relacionats

Barcelona, seu de la innovació europea en mobilitat urbana amb un consorci de 48 ciutats, empreses i universitats

  • 13/12/2018

Barcelona ha estat triada per la Unió Europea com a seu de l’ens que liderarà... Llegir més

El led arrela en el món de l’horticultura

  • 03/10/2018

TEXT: LORENA FARRÀS PÉREZ Per créixer, les plantes necessiten terra, aigua i... Llegir més