La borsa de treball dels Enginyers, un mirall de les tendències laborals del futur

Les prop de 950 ofertes publicades fins al mes de novembre a la borsa de treball dels EIC s’han repartit de manera gairebé equitativa entre la indústria (51,1 %) i els serveis (48,8%).

A la indústria, els sectors que més demanda han generat durant aquest any han estat el de l’automoció i les indústries auxiliars (23,5%), el de fabricació de maquinària (11,7%), el quimicofarmacèutic (11,06%) i, seguidament, el sector que reuneix empreses instal·ladores, de muntatges industrials i de manteniment (9,9%).

En l’apartat dels serveis, les enginyeries són les que més oportunitats professionals han ofert. Aquí hi incloem tant les vinculades a projectes per a l’edificació i infraestructures diverses, com aquelles que proveeixen serveis a la indústria com, per exemple, projectes d’implantació de línies de fabricació o, fins i tot, les que es dediquen al disseny de producte.

En l’àmbit dels perfils professionals, prop del 45 % dels llocs de feina per cobrir es troben a les àrees d’oficina tècnica (tant en empresa industrial com en serveis d’enginyeria) i la gestió de projectes. Les posicions vacants en l’àrea d’oficina tècnica van des d’enginyer de projectes per al disseny d’elements mecànics o maquinària a projectistes d’instal·lacions per a l’edificació o projectes d’implementació i automatització de línies de producció per a la indústria.

Majoritàriament, els perfils sol·licitats corresponen a enginyers-es amb entre tres i cinc anys d’experiència i amb bons coneixements tècnics en l’àmbit relatiu. Les ofertes també demanden el domini de determinades aplicacions informàtiques aplicades al disseny i al càlcul del producte o instal·lació, o bé de softwares de programació de PLC’s. Són requisits addicionals gairebé presents a totes les ofertes, tenir un bon nivell d’anglès i disponibilitat per a viatjar.

La gestió de projectes es configura com la segona àrea que genera més demanda de professionals. Els perfils sol·licitats varien en funció de la complexitat, la dimensió o el cost de les iniciatives. Per aquest motiu, les empreses poden arribar a demanar un mínim de deu anys d’experiència per als projectes més complexos o que impliquen un gran pressupost. En la majoria de les ofertes, també es demana un bon nivell d’anglès i està disposat a viatjar. Últimament, hem constatat com les grans enginyeries sol·liciten també que els candidats disposin de l’acreditació Project Manager Professional, en especial quan es tracta de desenvolupar projectes a l’estranger.

Les àrees d’operacions, producció i logística abasten al voltant del 20% de les ofertes. S’han publicat ofertes per a diferents nivells de responsabilitat: des de les més tècniques (enginyers de processos o planificadors de producció) a les més directives com caps de planta o directors d’operacions o logística.

Com a tendència, veiem com el camp del big data comença a oferir oportunitats independentment de l’especialització. El potencial del perfil de l’enginyer és atractiu ja que combina eficientment una part tècnica basada en coneixements en les disciplines de les matemàtiques, l’àlgebra, l’estadística i la informàtica i, per altra part, una orientació al negoci que permet aplicar la tècnica al coneixement de la indústria o sector, a les necessitats estratègiques del negoci, així com a la creació de productes.

Autor 1:

Montse Pérez

Serveis Ocupacionals dels EIC

Publicat: 02/12/2016

Comparteix a
Mitja: 5 (3 votes)

Articles relacionats

El motor de vendes de vehicle elèctric encara funciona al ralentí

  • 23/08/2018

La fi de l’explotació dels hidrocarburs és propera, però, sovint, ens... Llegir més

Els valors com a pal de paller de l’enginyeria del futur

  • 23/07/2018

Els quatre centenars d’assistents a la Diada de l’Enginyer van subratllar... Llegir més

Informe de la Comissió d'Experts sobre la Transició Energètica

  • 18/06/2018

Dins la Setmana Europea de Desenvolupament Sostenible, es va celebrar a la seu... Llegir més