Una biorefineria amb tractament d'algues per obtenir biodièsel

Desenvolupar una biorefineria per tal d'obtenir combustibles com el biodièsel mitjançant el cultiu de microalgues. Aquest és l'objectiu principal del projecte europeu Cyclalg, on hi participen sis centres tecnològics d'Espanya (Euskadi i Navarra) i França. Tindrà una durada de tres anys i compta amb un pressupost de 1,4 milions d'euros.
La biorefineria serà la que desenvoluparà i validarà processos tecnològics per obtenir biodièsel mitjançant el cultiu de microalgues. Per fer-ho possible, Cyclalg pretén implementar un model basat en l'economia circular de manera que els residus generats siguin aprofitats com a elements nutricionals en el mateix procés de cultiu de microalgues.
A més, el projecte preveu aprofitar íntegrament la biomassa d'aquestes microalgues, l'allargament de la vida útil dels residus generats en el procés i la seva diversificació en nous productes d'interès per a les indústries química, energètica i agropecuària.
Tanmateix, Cyclalg vol solucionar els problemes detectats fins ara amb la utilització de la biomassa residual procedent de l'extracció d'olis en l'elaboració de mitjans nutritius que alimentin de nou els cultius d'algues. 
El precedent més clar de Cyclalg és el projecte Energreen (2012-2014). En aquella ocasió els bons resultats obtinguts van demostrar la viabilitat tècnica de l'obtenció de biodièsel mitjançant cultiu de microalgues i el seu potencial per establir una explotació integral o biorefineries. A Energrren ja hi va participar molts del partners que ara integren Cyclalg.
Les entitats que hi participen són el centre tecnològic basc Neiker-Tecnalia, el Centre Nacional d'Energies Renovables (CENER), Tecnalia Research & Innovation, l'Associació de la Indústria Navarra (AIN), l'Associació per al Medi Ambient i la Seguretat a Aquitània (APESA ) i el Centre d'Aplicació i Transformació de Agro Recursos (CATAR-CRITT).
El projecte ha estat cofinançat al 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

Publicat: 25/07/2016

Etiquetes:biorefineria algues biodiesel biomassa indústria química energia agropecuària innovació tecnologia receca

Comparteix a
Cap vot de moment

Articles relacionats

Una tecnologia pionera podria transformar depuradores en biorefineries

  • 04/07/2017

El grup de recerca Genocov de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), i... Llegir més