Baixen les matriculacions en els graus d’enginyeria i arquitectura

Les universitats politècniques alerten que el nombre d’alumnes matriculats s'ha estancat. Els professors asseguren que als alumnes tinença una important falta d'interès en les matemàtiques i la física.Entre els cursos 2011- 2012 i el període de 2014-2015, els alumnes de les carreres d'Enginyeria i Arquitectura han baixat a més de 57.000, és a dir, 17'2% menys segons les estadístiques que ha publicat el Ministeri d'Educació. Però segons els rectors de les universitats, no és una tendència nova, ja que el grau d’enginyeria està de capa caiguda des de fa uns anys.

El problema no només esquitxa les universitats, sinó a la pròpia economia nacional, ja que es preveu que es necessitaran més especialistes en el sector dels que va disposar Espanya en uns anys. Alguna de les raons darrere de les quals s'amaga aquesta baixada a la demanda de les carreres d'enginyera és també la crisi econòmica que ha afectat aquests sectors i que ha danyat la imatge d’aquests graus, subratllant-lescom complicades i sense futur laboral.

Carlos Conde, president del grup UP4, que integra quatre universitats politècniques públiques (Madrid, Catalunya, València i Cartagena), explica que es tracta d'incrementar el nombre d'estudiants que comencen enginyeria perquè, si comencen, la majoria d'ells acabaran". A més afegeix, "Com més difonguem que pot haver-hi oportunitat de treball i acostem als joves les tecnologies, serà millor per a tots". Les universitats s’han posat a estudiar els causes d’aquest decreixement amb l'ajuda d'Altres Universitats, la Reial Acadèmia d'Enginyeria i d'algunes empreses. Ells atribueixen els causes de la crisi econòmica, Als elevats preus de les matrícules, la transició a l'Espai Europeu d'Educació Superior (EEES), entre d'altres causes ...

Les Estadístiques són clares, Enginyeria i Arquitectura han baixat 17'2% mentre que Ciències de la Salut ha pujat 20'1%. El que s'aprecia és que molts estudiants veuen les matemàtiques, la física i la química com a Assignatures Molt dures al col·legi paper que optin per carreres com la de Salut en compte de les d'Enginyeria.

La manca d’interès per aquestes matèries és segons Conde "són assignatures més àrdues que unes altres, exigeixen més esforç intel·lectual més gran i en general, costen més, a més vivim en una societat en la qual es reconeix molt poc l’esforç".

Les solucions passen per motivar els estudiants des d'edats primerenques així com animar-les a trobar-li el punt fort al grau d’enginyeria.

Publicat: 21/11/2018

Comparteix a
Cap vot de moment

Articles relacionats

Científics del MIT ideen una teràpia per regenerar els cartílags amb artrosi mitjançant un nanotransportador

  • 14/12/2018

Una nova estratègia experimental desenvolupada per investigadors de l'Institut... Llegir més

Amazon Ground Station, el megagegant tecnològic apunta cap a l’espai

  • 13/12/2018

La companyia Amazon acaba d’anunciar un nou projecte amb el qual es proposa... Llegir més

Barcelona, seu de la innovació europea en mobilitat urbana amb un consorci de 48 ciutats, empreses i universitats

  • 13/12/2018

Barcelona ha estat triada per la Unió Europea com a seu de l’ens que liderarà... Llegir més