El 44% de les ajudes a l’eficiència energètica són per a la indústria catalana

El 44% dels projectes presentats al nou programa d’ajudes per a l’estalvi i l’eficiència energètica de l’Institut per a la Diversificació i l’Estalvi de l’Energia (IDAE) són d’empreses industrials catalanes, amb un total de 320 projectes. Lluny resten les companyies madrilenyes i basques, segones i terceres amb 75 i 60 sol·licituds respectivament.

Si bé és cert que les empreses catalanes d’eficiència energètica són les que més peticions han traslladat i sumen una inversió de 257,6 milions, el seu import mitjà ha estat lleugerament inferior a la mitjana espanyola, situada en 195.000 euros.  

Aquest programa canalitza ajudes a fons perdut, tant per a empreses com a administracions públiques. Tot i això, durant aquesta primera convocatòria només les han sol·licitat les primeres. Després de diversos increments, per a aquest exercici compta amb un pressupost de 115,2 milions.

Els subsidis adquirits són dirigits a dues accions: millorar la tecnologia en equips i processos industrials i la implantació de sistemes de gestió energètica. La gran majoria de les sol·licituds han estat de la primera, amb una inversió prevista de 570 milions.

Quant a la quantitat de diners demanats en els projectes presentats, només 12 han demanat una subvenció superior al milió d’euros i 244 han sol·licitat ajudes entre 10.000 i 60.000 euros.

La indústria alimentària, del plàstic i la química ocupen el podi

175 projectes han provingut de la indústria alimentària (que requereix una major inversió que altres activitats per a estalviar energia); 87 sol·licituds han estat d’empreses relacionades amb la fabricació de productes de cautxú i plàstics, i per últim, 72 peticions tenen el seu origen en la indústria química.

Les grans indústries són les més presents

Si classifiquem per tipologia d’empresa, les grans indústries han estat les que han presentat un major nombre de projectes, 413, mentre que les mitjanes han sol·licitat 171 i les petites 134. Tots ells propiciaran un estalvi de 171.967 tones equivalents de petroli, una mica més del 0,7% del consum energètic industrial.

Publicat: 07/09/2016

Etiquetes:eficiència energética gestió energética subsidi energetic industria catalana

Comparteix a
Cap vot de moment

Articles relacionats

L’Empire State, un exemple d’eficiència energètica

  • 08/08/2019

Relacionem eficiència energètica amb edificis nous i és un error. Aquí tenim l... Llegir més

Barcelona, seu de la innovació europea en mobilitat urbana amb un consorci de 48 ciutats, empreses i universitats

  • 13/12/2018

Barcelona ha estat triada per la Unió Europea com a seu de l’ens que liderarà... Llegir més

El led arrela en el món de l’horticultura

  • 03/10/2018

TEXT: LORENA FARRÀS PÉREZ Per créixer, les plantes necessiten terra, aigua i... Llegir més